Totalt 8,5 prosent av Oslo-elevene får spesialundervisning i dag, skriver Aften.
Professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark har forsket på emnet for Kunnskapsdepartementet og mener for mange elever får spesialundervisning.
– Økt prestasjonspress
Thomas Nordahl
Foto: Bjørn Opsahl / NRK– Man har ingen grunn til å tro at det er elevmassen som har endret seg. Vi mener blant annet nasjonale prøver og Pisa-resultater fører til økt prestasjonspress. Dette kan igjen føre til at de som presterer dårlig føler de trenger mer hjelp, sier Nordahl til Aften.
Han mener det i dag fokuseres for mye på dem som presterer dårlig og at mange kan få minst like god hjelp i vanlig undervisning.
For fem år siden fikk 3472 elever spesialundervisning. Ifølge foreløpige tall har det økt til 4891 elever i 2010/2011.
– Letter å gi hjelp til dem som trenger det
I Utdanningsetaten i Oslo kommune er de positive til nasjonale prøver og mener de gjør det lettere å gi tidlig hjelp til dem som trenger det.
– Det er ikke et mål for Oslo-skolen at mange elever skal ha spesialundervisning. Det er et mål at alle elever skal få et godt læringsutbytte og klare seg gjennom skolen, sier direktør i etaten, Astrid Søgnen.
Hun understreker at Oslo har en spesiell og utfordrende elevmasse, men at det ikke er flere i spesialundervisning her enn i resten av landet.