Flere byer varsler smittevernpåbud

35 personer har fått bekreftet koronasmitte i Drammen siste døgn. Nå kaller kommunen inn til krisemøte og varsler smittevernpåbud. Det gjør også Trondheim og Tromsø.

Folk med og uten munnbind på T-banen i Oslo.

I Drammen skal politikerne ta stilling til om kommunen skal følge Oslo og innføre smittevernpåbud. (illustrasjonsfoto)

Foto: Anders Fehn / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Politikerne i formannskapet i Drammen er tirsdag innkalt til et ekstraordinært møte for å ta stilling til smittevernpåbud.

Ordfører Monica Myrvold Berg sier det kommer til å bli innført påbud, men at det er for tidlig å si hvilke tiltak som er aktuelle.

Rådmannen i Drammen har foreslått å innføre tiltak som i all hovedsak er de samme som de som er innført i Oslo.

Hvis forslagene vedtas, trer de i kraft onsdag klokka 18.

John David Johannessen, kommuneoverlege Drammen

Kommuneoverlege i Drammen, John David Johannessen.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Det er politikerne som skal ta stilling til hvilke tiltak som er aktuelle. Det er det alltid i et lokaldemokrati. Når smittesituasjonen er som den er, så må man ha fortløpende vurderinger og stadige nye hensyn å ta, sier kommuneoverlege i Drammen, John David Johannessen.

– Fra Fylkesmannen, Helsedirektoratet og FHI er det anbefalt at alle kommuner rundt Oslo vurderer Oslo sin tiltakspakke. Så det er den vurderingen vi nå gjør. Når smitten stiger som den gjør, så vurderer vi tiltakene på nytt, sier Johannessen.

Trondheim vurderer tiltak

Også i Trondheim har det i dag vært møte med kriseledelsen i kommunen. Der er det varslet at det vil holdes en pressekonferanse onsdag morgen.

Etter møtet sa kommunedirektør Morten Wolden at de først og fremst vil skjerpe interne rutiner, blant annet på institusjoner og på møte- og reisevirksomhet.

Kommuneledelsen er også bekymret for smitten fra utenlandske arbeidere, til tross for at hele 80 prosent fra utenlandsfly tester seg på Værnes.

Morten Wolden, kommunedirektør, Trondheim

Morten Wolden er kommunedirektør i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Det er ingen andre flyplasser som har så høye tall, men det er fortsatt en viss risiko for at noen glipper. Og så er det ikke alle utlendinger som kommer med direktefly, noen kommer via Oslo, sier Wolden til NRK.

– Det er det som er kommuneoverlegens store bekymring nå. Hvordan greier vi å begrense smitte fra utlandet inn i Norge. Det er ikke et trondheimsproblem alene, det er et nasjonalt problem. Så vi skal løfte dette inn i KS-storby for å se om det kan gjøres noen nasjonale grep, legger han til.

Politikerne diskuterer også hva de skal gjøre med kollektivtrafikken og et eventuelt munnbindpålegg.

I en pressemelding tirsdag skriver kommunen: «Vi opplever ikke krise i Trondheim nå, men det er grunn til ekstra årvåkenhet hos alle aldersgrupper pga. noe økt smitte lokalt og økt smitte i landet forøvrig. Vi ser nå smitte i alle aldersgrupper.»

Nye tiltak i Tromsø

I Tromsø var det innkalt til pressekonferanse klokka 11. Der kom kommunen med mer informasjon om smittesituasjonen, etter flere nye smittetilfeller på blant annet skoler.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Nå har vi kommet dit at vi må skjerpe oss, alle som bor i Tromsø. Smitten kan være hvor som helst, sa ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

– Det vi gjør de neste ukene vil trolig få avgjørende betydning for hvordan adventstiden og jula blir for oss alle. Vask hendene og hold avstand, la han til.

Kommuneoverlege Katrine Kristoffersen sier at de både har kjente og ukjente smitte i samfunnet i Tromsø. I løpet av de siste fire ukene er halvparten importert smitte, resten er lokalt. Smitten på universitet og skole utgjør 44 prosent.

Det er hovedsakelig hos de yngre innbyggerne smitten er aktiv, sier Kristoffersen. Hun oppfordrer derfor folk til å ikke ha så mange nærkontakter. Og hun ber både unge og foreldre om å ta ansvar.

Smitten i Tromsø har de siste ukene tatt seg opp igjen, og flere skoler i hele kommunen er berørt.

Her er de konkrete tiltakene:

  • Anbefaler økt bruk av hjemmekontor og hjemmeskole
  • Bruk av munnbind på offentlig transport dersom én meters avstand ikke er mulig
  • Påbud om system for registrering av alle gjester på serveringssteder, også de uten alkoholservering
  • Krav om maks ti personer på besøk i eget hjem
Kommuneoverlege Katrine Kristoffersen under onsdagens pressekonferanse.

Kommuneoverlege i Tromsø, Katrine Kristoffersen.

Foto: Marita Andersen / NRK

Høyt tall i Bergen

Bergen var den første store byen med et større smitteutbrudd. 8. september innførte kommunen en rekke smitteverntiltak for å stoppe utbruddet.

Etter tre uker fjernet Bergen de lokale smitteverntiltakene. Dagen etter innførte Oslo kommune nesten akkurat samme grep.

Nå er reproduksjonstallet i området til Helse Bergen på 1,6, som vil si at en koronasmittet person i snitt sprer smitte til 1,6 personer.

– Det er urovekkende. Skulle det øke mer, kan flere bli innlagt på sykehus, sier direktør Eivind Hansen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.01.2022
89 733
Smittede siste 7 dager
230
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte