Hopp til innhold

Sterke reaksjoner på at Thon blir æresdoktor

Biskopen i Karlstad er blant dem som takker nei til å delta på seremonien der Olav Thon blir utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Karlstad.

Olav Thon

Olav Thon blir tildelt tittelen som æresdoktor ved Universitetet i Karlstad 25. oktober. Ikke alle er like fornøyde med den avgjørelsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

Det var i mars at det ble kjent at den norske milliardæren og forretningsmannen Olav Thon skulle bli utnevnt som æresdoktor ved fakultet for humaniora og samfunnsvitenskap ved Universitetet i Karlstad.

Olav Thon på åpningen av nytt Nordby Supermarket

Olav Thon er tungt inne i det svenske kjøpesenter-markedet. Her fra åpningen av Nordby Supermarked i fjor.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

90 år gamle Thon eier flere hundre bygninger, en hotellkjede og flere kjøpesentre i Sverige, blant annet er han medeier i Nordby Shoppingcenter på Svinesund.

– Värmland, akkurat som universitetet, trenger gründere. Olav Thon er et strålende eksempel på nettopp en slik. Han har oppnådd mye sammen med næringslivet og offentlige virksomheter i vår region. Dermed har han også vært viktig for Universitetet i Karlstad og vårt arbeid, sier dekan Patrik Larsson ved universitetet om avgjørelsen.

Skal vurdere prosessen

Annonsen i VG i dag

Det er Olav Thons åpne støtte til Fremskrittspartiet i den norske valgkampen som får flere ansatte ved universitetet til å reagere.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Men det er ikke alle som er like fornøyde med at Thon blir tildelt hedersbetegnelsen.

Forretningsmannens åpne støtte til Fremskrittspartiet i den norske valgkampen har fått en rekke ansatte ved universitetet, blant annet flere forskere, til å protestere mot utnevnelsen.

Blant de 500 personene som er invitert til seremonien 25. oktober er det 66 personer som har takket nei, og angitt at grunnen er at det er Olav Thon som skal hedres.

– Rektor har lyttet og tatt til seg kritikken, og vi skal nå se på hvordan prosessen med utnevnelsen til æresdoktor foregår, sier kommunikasjonssjef Joachim Gustafsson ved universitetet.

Blant dem som har protestert er biskop Esbjörn Hagberg i Karlstad, som ifølge SVT valgte å takke nei på bakgrunn av verdiene Olav Thon står for ved å støtte Fremskrittspartiets innvandringspolitikk.

Les også:

Håper å inspirere ungdom

SVT har vært i kontakt med flere av de ansatte som kan fortelle om en het debatt som har blusset opp ved universitetet.

– Selv om man ikke kan ta tilbake nominasjonen, ville jeg markere mot den ved å ikke delta i seremonien, sier en ansatt som ønsker å være anonym.

– Han ble utnevnt til æresdoktor for sitt samfunnsengasjement og skal være et forbilde for unge mennesker, det gjør meg syk, sier en annen.

Olav Thon selv setter stor pris på å bli nominert som æresdoktor ved universitetet.

– Jeg har fått ganske mange hedersutmerkelser, men jeg synes at tittelen som doktor er ekstra hyggelig. Jeg håper at jeg kan inspirere ungdommen og vise at det finnes muligheter. Om man arbeider systematisk og hardt kan man oppnå mye i løpet av livet, sier Thon til Sveriges Radio.

Les også: