Hopp til innhold

Flere betaler for å få gravplassen stelt

Det blir mer og mer vanlig å betale for at familiegraven skal bli stelt. Flere mener det er bedre enn at gravplassen står ustelt og forfallen.

Gravlund

Ikke alle har mulighet til å stelle familiegraven. Flere og flere betaler for å få jobben gjort.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Daglig leder i Norsk Kirkegårdsservice, Nils Saur, har kunder over hele landet. Han sier at pågangen aldri har vært større og at de hele tiden utvider til nye områder. Det er ulike grunner til at folk ringer.

Nils Saur, Norsk Kirkegårdsservice

Daglig leder i Norsk Kirkegårdsservice, Nils Saur, sier at bedriften hans vokser for hvert år.

Foto: Privat

– Det er blant annet eldre mennesker som kontakter oss, folk som er blitt alene og folk som ikke har mulighet til å komme seg på kirkegården av helsemessige årsaker. Det er også mange som har flyttet på seg og ikke har andre som kan stelle. Da er det en grei ordning for dem å betale og vite at graven blir tatt hånd om, sier han.

Ifølge proff.no hadde bedriften et resultat før skatt i 2013 på 77.000 kroner. I 2014 var dette oppe i 133.000 kroner.

Gründeren sier at det koster 1788 kroner per år å få graven stelt. De har tre typer gravstell.

Roger Johansen

Fungerende gravlundformann, Roger Johansen, har ansvaret for at over 400 graver skal se fine ut. Han sier at det er en økende trend at flere vil ha hjelp.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Vi starter før 17. mai, og så har vi stell og vedlikehold hele sommeren. Vi planter sommerblomster i juni og lyng på høsten. Mange ønsker også at vi pynter til allehelgensdag. Da setter vi ned en dekorasjon og tenner et lys, opplyser han.

Økning også hos kirken

Gravlundsjef Bjørn Tore Amundsen i Fredrikstad sier at de også merker en større etterspørsel etter stell av graver.

– Det er ingen dramatisk økning, men det øker litt fra år til år, sier han.

Fungerende gravlundformann ved Østre Fredrikstad Gravlund, Roger Johansen, mener det også er en økende trend at folk ønsker hjelp. De har ansvaret for over 400 graver.

Harald Wold

Sommerhjelp hos Østre Fredrikstad Gravlund for sjuende året på rad, Harald Wold, sier at han denne sommeren har plantet i hovedsak isbegoniaer, men også noe knoll og petuniaer.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– For 1210 kroner per år tilbyr vi sommerblomster, vedlikehold gjennom sommeren, fjerning av blomster og legging av granbar på høsten. Så kan man bestille påskeliljer, krans til jul eller lyng på høsten, forklarer han.

Hva tenker du om at private aktører tar på seg slikt arbeid?

– I utgangspunktet var vi veldig skeptiske. Men de må forholde seg til våre retningslinjer og kan ikke gjøre noe annet enn det vi gjør. Jeg tror det er vanskelig å komme inn på markedet som vi allerede har. Men det er jo fint med konkurranse så vi får noe å strekke oss etter, sier han.

– Synd hvis gravene forfaller

Rita Pettersen og moren Inger Marie Henriksen er ofte innom gravstedet på Østre Fredrikstad Gravlund.

– Mamma har ikke sertifikat, så jeg pleier å kjøre hit når det passer. I tillegg er broren hennes innom. Søsteren hennes bor i Sverige, så hun er ikke her så ofte, sier Pettersen.

Steller familiegraven

Inger Marie Henriksen og Rita Pettersen er jevnlig innom for å se til familiegraven.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Hun synes det er fint at folk kan betale for å få graven stelt.

– Jeg kjenner flere som gjør det. Det er synd hvis gravene forfaller. Men det er jo ikke alle som har økonomi til det, sier hun.

Dårlig samvittighet

Maren Rosland er opprinnelig fra Jæren, men har bodd i Fredrikstad i over 40 år. Hun har familie på Jæren som ser til graven, men sier hun hadde betalt hvis ikke familien kunne ha gjort det.

– Jeg synes det er bedre å legge ned graven enn at det står ustelt. Jeg hadde gjerne betalt hvis ingen kunne ta ansvar for å stelle hjemme, sier hun.

Hun sier at gravstell er noe hun grubler på.

– Jeg har ofte dårlig samvittighet. Da jeg var hjemme, var jeg ofte på graven, men det er ikke så lett når man bor et annet sted, sier hun.