Flere båtmotorer stjålet i påsken

Politiet i Østfold har fått meldinger om flere båtmotorer som er stjålet i Østfold den siste uken.

Båtmotor-tjuveri

Ifølge politiet skal båtmotorene ut av landet, og det skjer raskt. Her er et lass med båtmotorer klare til å bli fraktet ut av landet for noen år siden.

Foto: Politiet

Fra og med 1. mars til og med i går er det anmeldt tyverier av åtte båtmotorer og seks undervannshus (den nedre delen av en utenbordsmotor, en del som først blir ødelagt ved grunnstøtinger etc.) i Østfold.

Blant de åtte motorene er det tre 115 hk motorer som er stjålet fra Kråkerøy og en tilsvarende som er stjålet fra Sørlie i Moss.

– Tallet er egentlig ikke unormalt høyt, men den bratte kurven med tyverier av båtmotorer har kommet tidligere i år sammenlignet med tidligere år, sier politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

Twitrer fortløpende

Guttulsrød

Politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt

Foto: Espen Torgersen / NRK

Bare den siste uken har Østfold-politiets operasjonsledere twitret om totalt åtte båttyverier - den siste fra Høysand i Sarpsborg i dag.

Flere av disse tyveriene kommer i tillegg til statistikken til Guttulsrød.

– Det vil være et etterslep her ettersom operasjonssentralen twitrer fortløpende når de får telefoner om tyverier. Tallene våre viser kun anmeldte saker, det er ikke sikkert alle som har ringt inn har fått anledning til å anmelde forholdet, forteller han.

Laster Twitter-innhold

Avhengige av hjelp

I tillegg til norskekysten, er det også stjålet båtmotorer i stor skala langs svenskekysten. Guttulsrød advarte i begynnelsen av mars om at en utenlandsk bande var på vei til Norge.

Det er trolig denne banden som har herjet i både Norge og Sverige den siste tiden.

– Politiet klarer ikke å forebygge dette, så vi er helt avhengige av publikums hjelp. Nå er vi inne i fasen hvor antall saker stiger. Derfor ønsker vi å gjøre publikum oppmerksomme. Båthavnene bør kanskje tenke på å starte opp med vaktordninger, sier han.

– Ta mobilbilder

Guttulsrød har tidligere sagt til NRK at det er viktig at man noterer registreringsnummer på eventuelle mistenkelige biler.

– Ta gjerne mobilbilder dersom situasjonen tillater det. Vi ønsker at folk skal ha en lav terskel for å ringe politiet når de ser noe som er mistenkelig.

Så mange som 95 prosent av tyveriene blir aldri oppklart fordi man ikke klarer å finne gjerningspersonene. Båtmotorer til flere hundre tusen kroner blir hvert år stjålet i Norge.

– Motorene skal ut av landet og de forsvinner fort. Det kan godt tenkes at de er over grensa allerede før politiet blir varslet om tyveriet, sier Guttulsrød.