Politiet skal hjelpe bussene fram i Bjørvika

Fra og med mandag ettermiddag skal politiet hjelpe bussene fram i Bjørvika-køen. I tillegg blir det satt opp ekstra togavganger til Kolbotn.

Lang kø ved spor 19

MANGE I KØ: Køen strakte seg flere hundre meter gjennom Oslo S mandag denne uken, som var den mest kaotiske ettermiddagen for de reisende.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Køene har vært mange og lange for passasjerer som vanligvis kjører tog på Østfoldbanen denne uken. I dag har NSB, Ruter, Oslo-politiet, Jernbaneverket, Statens vegvesen og Oslo kommune hatt et møte om hva de kan gjøre for å bedre situasjonen.

Gina Scholz

Gina Scholz, pressevakt i NSB.

Foto: NSB

– Det var et veldig godt møte, det var mange som var løsningsorienterte og ville bidra til at vi skulle få dette til så godt som mulig, sier pressevakt i NSB, Gina Scholz til NRK.

Nå skal både flere togavganger og hjelp fra politiet gjøre at de unngår kaos. Særlig ved spor 19, der passasjerene skal gå på bussene, har det vært kaotiske tilstander.

– Nå blir det satt opp flere lokaltog til Kolbotn i rushtiden, og da får vi mange reisende over på lokaltoget. Det vil avlaste trafikken ved spor 19. I tillegg får vi hjelp av politiet til trafikkregulering på ettermiddagen. Det tror vi vil hjelpe godt på den trafikksituasjonen som er rundt Oslo S i den perioden. Vi har stor tro på at dette skal gjøre det bedre for de reisende, sier hun.

De ekstra togavgangene blir satt inn mellom kl. 15 og kl. 17, mens politiet skal hjelpe til mellom kl. 14 og kl. 18. Det får også konsekvenser for de "vanlige" bilistene i området.

– Rushet begynner tidlig i Oslo, og da er det viktig å være ovenpå når det virkelig setter inn. Derfor begynner politiet tidlig å regulere trafikken. Det er mange busser som skal inn og ut ved spor 19, og vi må få dette til å flyte best mulig, sier Scholz.

Stenger Operagata mellom kl. 14 og kl. 18.

At en type trafikanter blir prioritert, betyr at det blir vanskeligere å komme fram for andre.

Statens vegvesen opplyser at dette betyr at Operagata blir helt stengt for biltrafikk mens trafikken dirigeres. De ber alle om bilister om å bruke Operatunnelen i stedet. Adkomst til Sørenga vil være fra Grønlia, og de som skal til Barcode må bruke Kong Håkon 5s gate.

Stengt Østfoldbane har gitt lange køer

På grunn av arbeider på Østfoldbanen, har det den siste uken vært køkaos på Oslo S. Banen har vært stengt for all togtrafikk, og det har kun blitt kjørt buss for tog.

Banen ble stengt mandag 28. juli, men det var først da alle pendlerne kom hjem fra sommerferie mandag denne uken at det virkelig oppsto problemer.

Årsaken til forsinkelsene og køene er begrensninger i veisystemet rundt stasjonen, og der buss for tog kjører fra spor 19.

NSB og Jernbaneverket så seg nødt til å åpne strekningen Oslo S-Kolbotn én dag før planlagt, for å avlaste presset på bussene.

Arbeidene på strekningen skal være avsluttet 17. august, og det er altså i ukedagene fra 11. august til 15. august NSB setter inn ekstra innsats.

Tog-kaos på Oslo S

DETTE VIL NSB UNNGÅ: Lang kø ved spor 19 på Oslo S mandag 4. august.

Foto: HELENE HILLESTAD / NRK