Flere amfetaminmisbrukere i Oslo

Heroin har lenge vært det dominerende rusmiddelet i hovedstadens naroktikamiljø. Nå øker misbruket av amfetamin kraftig. Det bekymrer Rusmiddeletaten.

Plata ryddet for rusmisbrukere

Rusmiddeletaten er bekymret over den kraftige økningen av amfetamin blant rusmisbrukere i Oslo. Atferden blant amfetamin-misbrukerne er langt mer utagerende og aggresiv.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

– Vi ser at det er en økning i misbruket av amfetamin blant våre brukere, det er det jeg får høre fra institusjonene og tiltakene våre, sier Tommy Edvartsen i Rusmiddeletaten.

Han jobber med skadeforebygging og har ansvar for fem rusmiddelinstitusjoner i Oslo.

Edvartsen sier det er flere utfordringer med det stigende amfetaminmisbruket, både for brukerne og for de ansatte i rusmiddelomsorgen.

– Vi observerer et høyere aggresjonsnivå blant amfetamin-misbrukerne på institusjonene, atferden er mye mer utagerende. Dessuten er amfetaminpsykose en risiko for de som misbruker mye, sier han.

– Dette krever mer av de ansatte. Dessuten ser vi også at det blir større skade på bygninger og at det blir utført mer hærverk, og dette er kostnadskrevende.

Færre misbrukere i sentrum

Politiet sier det ikke er noen grunn til at Oslo-borgerne nå skal være redde for å gå i sentrum på grunn av mer aggressive rusmisbrukere. Etter innsatsen i sommer skal ikke narkomisbruk og narkomane være like fremtredende i bybildet.

– Det er blitt færre tunge misbrukere i sentrum, og da er det nok slik at de holder seg hjemme der de bor og på hospitsene, sier Karsten Fossum, leder for ordensavdelingen i Oslo politidistrikt.

– Jeg har heller ikke fått noen signaler fra mine folk om at de er mer aggressive og utagerende.

Økt etterspørsel

Heroin er et opiat som gjør deg søvnig og sløv, men amfetamin har den motsatte virkningen. Også på gata legger folk merke til etterspørselen etter amfetamin.

– Hver dag blir jeg spurt om jeg har amfetamin, det er mange som spør om det nå om dagen, forteller "Kjell".

Artikkelen fortsetter under bildet

Amfetamin

Amfetamin har i motsetning til heroin en oppkvikkende virkning, og kan også i større grad forårsake aggresjon og psykose. Bildet er fra et beslag tidligere i år.

Foto: Politiet

– Jeg ser folk som blir aggressive eller veldig fortvila, noen av dem kommer omtrent grinende og skal ha amfetamin, sier han.

– Amfetamin er "trendy"

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk har også lagt merke til at flere velger amfetamin. Han mener det preger hele rusmiljøet at så mange heroinavhengige får substitutter som metadon og subutex.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, har også lagt merke til at flere velger amfetamin.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Dermed kommer amfetaminen inn, vinner terreng og blir på en måte det 'trendy' rusmiddelet, sier han.

Knutsen er bekymret for at amfetaminavhengige nå kan bli hengende etter i en rusmiddelomsorg som i stor grad er fokusert rundt heroinavhengige.

– Det er en stor forskjell i behandlingen. Er du avhengig av heroin så har du tilgang til medisinsk hjelp og institusjoner, men er du avhengig av amfetamin så har du ikke de samme mulighetene.

Dette får reaksjoner også på gata.

– Jeg håper at myndighetene og Rusmiddeletaten ser nærmere på det, slik at de som går på amfetamin også er velkommen. Er du hekta så er du hekta, sier "Kjell".