Hopp til innhold

Flåttjakt for å finne farlig virus

Det pågår en intens jakt på et nytt flåttvirus i Østfold. Skogflåttencefalitt kan være dødelig, men er ennå ikke funnet i fylket.

Flått

Helsemyndighetene skal finne ut om skogflåttencefalitt finnes i flått i Østfold.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Folkehelseinstituttet oppfordret nylig østfoldinger til å tipse om steder med mye flått .

Responsen var stor, og nå er jakten på flåttviruset i gang.

Video nsps_upload_2009_5_18_18_33_55_1022.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Les: Anbefaler vaksine mot flåttsmitte

Skal finne ut om viruset har kommet til Østfold

- Vi fikk tips om 40-50 steder hvor det er mye flått i Østfold. Vi klarer nok bare å undersøke et fåtall av disse, men de på to stedene vi har undersøkt så langt, har det vært store forekomster, sier direktør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyr.

Skogflåttencefalitt - også kalt TBE (fra engelsk: tick-borne encephalitis) - er funnet på svenskekysten og på vestsiden av Oslofjorden.

Nå skal helsemyndighetene finne ut om viruset har kommet til Østfold.

- Vi har denne sykdommen i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold. Det er heldigvis ingen som har blitt syke av skogflåttencefalitt i Østfold, men vi ønsker å finne ut om dette viruset kan være i flåtten også her, sier Ottesen.

- Sykdommen kan være dødelig

Han forteller at sykdommen er ufarlig for de fleste, og særlig barn tåler den bra, men den kan være dødelig.

- De fleste tåler dette veldig bra, men det er slik med virus at enkelte tåler det veldig dårlig. Man kan få en hjernebetennelse som kan føre til alvorlige og vare lammelser, og i noen land er det funnet en dødelighet på opp mot 1 prosent, opplyser Ottesen.

Sykdommen er så langt sjelden i Norge, og helsemyndighetene har derfor ikke anbefalt folk flest å vaksinere seg.

- Utbredt i Øst-Europa

- Foreløpig er skogflåttencefalitt såpass sjelden i Norge at Folkehelseinstitutett ikke går ut med anbefaling om massevaksinasjon i Norge. Men det er mulig å vaksinere seg for de som ønsker det. For dem som skal på skogsturer i Baltikum, hvor det er påvist at opptil 15 prosent av flåttene bærer dette viruset, er det lurt med vaksine. Også for orienteringsløpere som skal ut i Øst-Europa, er det anbefalt med vaksine, sier Ottesen.

Han opplyser at alle tilfeller hvor personer mistenkes å være smittet av sykdommen, skal analyseres av helsemyndighetene.

- Folkehelseinstituttet har fått det vi kaller referansefunksjon på denne sykdommen –det vil si at alle mistenkte tilfeller ksal analyseres av e nekspertgrtuppe på Folkehelseinstituttet.