Hopp til innhold

– Det er ikke levelig, det var søppel

Borg Havn fjernet og destruerte sju campingvogner som stod i romleiren på Øra. – Kan være selvtekt, sier politiet.

Borg Havn fjernet og destruerte ni campingvogner som stod i romleiren på Øra. – Kan være selvtekt, sier politiet.

– Det er ikke levelig, det var rett og slett søppel. Campingvognene ble satt bort til mellomlagring, men så ble de destruert ved en misforståelse, sier havnesjef Tore Lundestad i Borg Havn.

Tirsdag morgen ble rumenerne som har tilholde på Øra i Fredrikstad møtt av store lastebiler og flere trucker.

Grunneier Borg Havn hadde bestemt seg for at campingvognene deres skulle bort fra området.

Rumenske Raymond

Rumenske Raymond lurer på hvor han skal sove i natt, etter at seks av de sju campingvognene ble destruert.

Foto: Christin Olsen/NRK

– Vi kom hit fra Romania i går kveld. I morges kom det noen personer med store lastebiler og hentet campingvognene våre. Vi har ikke noe sted å sove i kveld, vi må kanskje sove ute på bakken, sier Raymond fra Romania.

Han er en av rumenerne som har brukt campingvognene som bosted, mens de har vært i Norge for å tigge penger. Raymond sier at han og de andre rumenerne har kjøpt campingvognene selv.

– Vi har betalt mellom 1000 og 3000 kroner for hver vogn, slik at vi kunne sove godt, sier han.

– Har ikke lov å desturere vognene

Totalt stod det åtte vogner på området. Ssju av dem ble tatt med av Borg Havn og destruert.

Fungerende krimsjef Rune Albertsen ved Fredrikstad politistasjon sier imidlertid at grunneieren ikke hadde lov til å ødelegge vognene.

– De kan ikke destruere campingvogner tilhørende andre personer. Det ville være selvtekt, sier han.

Selv om de har stått lenge på annen manns eiendom?

– Da må de sørge for at de blir fjernet, men de har ikke lov til å ødelegge dem, poengterer han.

– Har kartlagt lovbrudd

Havnesjef Tore Lundestad sier at noe av grunnen til at vognene ble fjernet er at Borg Havn skal starte opp byggearbeider på området.

Men han hevder også at de har kartlagt innbrudd, tyverier og trusler i flere måneder, i forkant av at romleirens campingvoner i dag ble fjernet.

– Bedriftene på Øra har et eget utvalg, der vi sammen med politiet har hatt en dialog. Vi har kartlagt alle innbruddene, vi har logget alle tidspunkter, og det var også arrestasjoner her før jul. Vi har ikke ønsket å gå ut med dette med store overskrifter, men det er langt fra så uskyldig som det ser ut, og det kan vi dokumentere, sier han.

Fungerende krimsjef Rune Albertsen ved Fredrikstad politistasjon bekrefter at politiet tidligere har spanet på romleiren på Øra, men ikke i samarbeid med andre.

– Vi følger med på miljøet som er der ute, og enkeltpersoner som har hatt tilhold i leiren har vært involvert i mindre tyverier i området der ute. Det er da snakk om dieseltyveri og at de ulovlig har tatt seg inn på områder som har vært sperret, og tatt med seg gjenstander ut. Men vi har ikke belegg for å bekrefte at det er organisert kriminalitet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rumensk campingvogn

Rumenerne fikk lov til å beholde en av de sju campingvognene.

Foto: Christin Olsen/NRK

Politiet bistod

Da vognene ble fjernet i dag bistod også en patrulje fra Fredrikstad politistasjon. Det var Borg Havn som ba om bistand, forteller politiførstebetjent Helge Gulbrandsen ved ordensavdelingen i Fredrikstad.

– Disse vognene var hensatt på privat eiendom. Grunneier tok kontakt med oss med et ønske om å fjerne vognene, og spurte om vi kunne bistå for å forebygge eventuelle konfrontasjoner, sier han.

Selve flyttingen av campingvognene forløp uten problemer, sier han.

– Tilbakemeldingen fra patruljen som var der, var at det egentlig ikke var noe behov for politiet. Dette er nå en sak mellom grunneier og personene som eier vognene, sier Gulbrandsen.

Flere personer på vei

Art Ranger

Ingar Aasen, alias Art Ranger, har hjulpet rumenerne i flere år.

Foto: Christin Olsen/NRK

Ingar Aasen, alias Art Ranger, hjelper rumenerne mens de er i Norge. Han sørget for at den siste av de totalt åtte vognene fikk bli stående på området.

– Jeg visste om at vognene skulle bli fjernet, og fortalte det til dem i går før de la seg. Vi fikk reddet én vogn, slik at de har et sted å sove i natt, sier han.

Men Raymond og moren Lalo forteller at det er enda flere rumenere på vei fra Göteborg. Totalt skal de være mellom 20 og 25 personer på området i løpet av kvelden.

– Men nå har vi bare én campingvogn igjen. Hvordan skal vi få plass til alle sammen?

(Det ble først opplyst om at det var ni vogner som ble knust. Onsdag formiddag bekreftes det imidlertid at det riktige antallet er sju).