Hopp til innhold

Fjerner forbud mot tøybleier i barnehagene

Samtidig som Oslo kommune gir miljøstøtte til familier som velger tøybleier, valgte bydel Nordstrand å forby bruk av tøybleier i sine barnehager. Nå snur bydelen etter at NRK tok tak i saken.

Brage med tøybleie

Brage har brukt tøybleier siden jula. Nå får han fortsette å bruke tøybleier i barnehagen, etter at bydel Nordstrand opphevet forbudet mot tøybleier.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Vi begynte med tøybleier for å ta hensyn til miljøet. I tillegg synes jeg de er veldig fine, og at de er bedre å bruke enn engangsbleier, sier Marit Simensen til NRK.

Simensens sønn, Brage på 20 måneder, begynte med tøybleier i jula. Etter juleferien ønsket hun og samboeren at Brage skulle bruke tøybleier også i barnehagen. Barnehagen hadde ikke erfaring med tøybleier, så de tok det opp med bydelen.

Bydelen sa nei, og ikke nok med det. De la ned et generelt forbud mot bruk av tøybleier i alle bydelens kommunale barnehager, også de som allerede hadde tøybleiebarn.

– Ikke bare fikk jeg avslag, men jeg ødela jo indirekte for alle de andre tøybleiebrukerne i bydelen også, sier Simensen oppgitt.

Tøybleier er ikke hva de en gang var. De vaskes i maskinen, og man slipper å koke dem som i gamledager.

Marit Simensen er glad for at bydelen snudde, og sier tøybleier er noe annet i dag enn det mange tror. – Det er ikke slik at man koker dem på komfyren lenger. Det er mindre gris med tøybleier enn engangsbleier, synes jeg.

Miljøvennlig

Hvert bleiebarn bruker omtrent ett tonn engangsbleier i løpet av sin bleieperiode, og engangsbleiene bruker 400 år på å brytes ned. Selv om tøybleiebrukere også forurenser ved å vaske bleiene, regnes tøybleiene som mer miljøvennlige.

Oslo kommune har, som flere andre kommuner, valgt å premiere tøybleiebruk. Hver familie som bruker slike bleier får økonomisk tilskudd for sin miljøvennlighet.

Men Bydel Nordstrand mente tøybleiebruken var så uhygienisk at den måtte forbys. Etter at NRK tok kontakt med bydelen om saken, valgte de likevel å snu og det nyinnførte forbudet ble fjernet.

– Vi har tatt en runde på dette, og kommet fram til at vi får til en løsning for dem som vil bruke tøybleier, sier bydelsdirektør Tore Arild Molstad Andresen til NRK.

Han innrømmer at han ikke kan mye om tøybleier, og trengte en faglig oppdatering på området.

Tore Andresen, bydelsdirektør i bydel Nordstrand, lærer om tøybleier.

Tore Andresen, bydelsdirektør i bydel Nordstrand, inviterte seg selv hjem til familien Simensen for å få en innføring i moderne tøybleiebruk.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Ikke noe problem for barnehagen

I Norlandia Gaustadskogen barnehage har ett av barna tøybleier, og de god erfaring med det.

– Hygienen er helt uproblematisk. For det første skifter man jo bleie med hansker i barnehagene uansett, sier barnehagelærer i Norlandia Gaustadskogen barnehage, Elise Johannesen til NRK.

Barnet som bruker tøybleier har en egen tett pose som de brukte bleiene legges i. Bleiene har innlegg som er laget av ris, bambus eller lignende, som fanger opp avføring slik at avføringen kan kastes i søpla.

– Dette er jo som en vanlig bleie, bortsett fra at man putter den i en pose istedenfor i søpla. Bleiene vaskes hjemme, så det er ikke noe barnehagen ordner med.