Hopp til innhold

Fisker Oslofjorden tom for hummer

Vi risikerer at den deilige hummeren blir borte fra Indre Oslofjord hvis ikke hummerfiskerne blir litt lurere. Spøkelses-teiner er et av problemene.

Vi risikerer at den deilige hummeren blir borte fra Indre Oslofjord hvis ikke hummerfiskerne blir litt lurere.

Spøkelses-teiner er et stort problem. Den andre sekvensen med undervannsbilder i denne saken er filmet av fotograf Geir Eliassen.

Både fagfolk og hummerfiskere er enige i at noe nytt må skje for at folk skal få beholde den hyggelige tradisjonen med å hente seg helt fersk hummer til grillen, rett opp fra fjorden.

Lars Dalen

Lars Dalen, dykker.

Foto: Nadir Alam / NRK

Lars Dalen er miljøentusiast og en del av et dykkermiljø på Nesodden som kaller seg Marinreparatørene. Han er bekymret for miljøet i Indre Oslofjord, og særlig for hummeren.

– Hummerne rekker ofte bare å bli forplantningsdyktige før de tas opp, sier Lars Dalen.

Og med få forplantningsdyktige hummer krabbende på fjordbunnen, blir det mindre av nye småhummer som kan vokse seg større og spiseklare.

Lars Dalen mener det virker som hummerens høye status som matrett skyldes at det er lite av den, og han ber folk erstatte hummerkonsumet sitt med krabbe. Han anbefaler denne listen med sjømat man kan spise med god samvittighet.

– Det som er tragisk er at jo mer hummerbestanden minker, jo mer dyrebar blir de hummerne man klarer å fange. Hummerfisket eskalerer til klondyketilstander, i steden for at fiskerne viser magemål og ansvar, sier Lars Dalen.

Spøkelsesteiner: Dyr går i fella

Ved Langøyene innerst i Oslofjorden er mange teiner ute like før hummerfiskesesongen slutter første desember. Mange av blåsene i havoverflaten ser ut som søppel, store plastkanner som det har vært vindusspylevæske i for eksempel, og de ligger fortsatt tett i tett.

– Det er kanskje ikke overraskende, men litt trist fordi vi vet at her har det stått teiner siden begynnelsen av sesongen. Og når de står tett, med riktig åte, så trekker de til seg det som er av hummer, sier Lars Dalen.

I tillegg gjør dårlig utstyr at mange teiner sliter seg og blir liggende på bunnen, slik at eieren ikke får dratt dem opp igjen. Da går hummeren inn, kommer seg ikke ut og den dør. Og så blir den døde hummeren liggende som åte for neste hummer som krabber forbi. Hummere er kannibaler.

– Vi regner med at det ligger flere tusen slike spøkelsesteiner i Indre Oslofjord, sier Lars Dalen.

Det er for eksempel ikke lurt å bruke det lette og lite slitesterke polypropylen-tauet som flyter, men velge seg et solid nylontau til hummerfisket sitt. Det er også uheldig hvis selve teinene er for lette.

– Det skal være et solid nylontau med god lengde for å unngå at de blir dratt avgårde. Detter teina utover en skråbakke vil ikke blåsa i overflaten dras under vann. Det er også viktig at teina veier mye, eller har en tung stein i bånn, slik at den ikke driver av gårde med strømmen.

Dykker, men ser ikke hummer

Hartvig Christie

Hartvig Christie, forsker.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

På Tjuvholmen i Oslo har Selvaag-gruppen jobbet i flere år med å bygge opp et nytt økosystem i havet. Flere hundre blåskjelltau henger under husene ytterst på Tjuvholmen, og under blåskjellene er det bygget opp falske betongrev som egner seg som hjem for hummer og krabber.

NIVA har veilledet og fulgt med på utviklingen på Tjuvholmen, og forsker Hartvig Christie har fulgt nøye med hele veien. Han deler bekymringen for hummeren.

– Her fikk vi masse hummer inn med en gang prosjektet sto ferdig, men så ble de borte. Her står hummerteinene tett i tett hvert år. Jeg ser nesten ikke hummer her når jeg dykker i de samme områdene som jeg dykket i før, sier Hartvig Christie.

Når hummerteinene står tett kan de fange all hummer i et område.

Det er nye regler som må til både i Oslo og Akershuskommunene, det mener både Marinereparatørene og forsker Hartvig Christie.

Fredningssoner som gir hummeren steder å yngle i fred er det viktigste tiltak.

Også hummerfisker Tore Henning Larsen syns hummerfisket bør reguleres bedre.

Tore Henning Larsen

Tore Henning Larsen, hummerfisker.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Noen av oss er litt for ivrige. Dette er en hobby og en lidenskap som dessverre mange etterhvert har fått. Jeg tror ikke vi har noe valg. Vi er nødt til å frede deler av kyststripa vår, ikke bare her i Indre Oslofjord, men langs hele kysten, sier Tor Henning Larsen.

Fra 30- til 50-tallet tok yrkesfiskere i Indre Oslofjord opptil 25 hummer per hundrede teine. I dag får man bare fem stykker på like mange teiner, viser tall fra Havforskningsinstitutet. Dagens utstyr er i tillegg mye bedre.

– Med så mye hummerfiske som det har vært de siste årene, særlig i år, så vi tror dette er en tradisjon som vil vare ganske kort tid, og at vi får veldig lite hummer igjen i Oslofjorden, sier Tor Henning Larsen.

Tore Henning Larsen

Hunden Lennox og far Tore Henning Larsen utenfor båthuset på Øvre Flaskebekk.

Foto: Nadir Alam / NRK