Hopp til innhold

Firmaer føler seg lurt av kommunen

Private barnevernsfirmaer må si opp ansatte fordi bydelene gjør barnevernsjobben selv. Firmaene føler seg lurt av kommunen.

Illustrasjonsfoto; barnevern

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Flere private barnevernsfirmaer i Oslo har måttet redusere bemanningen etter at bydelene har kuttet kraftig i kjøp av private barneverntjenester.

Firmaene føler seg lurt av kommunen.

– Vi har bare har fått en brøkdel av oppdragene som de ble lovet i fjor. Jeg regnet på det tidligere i år, og kom fram til at vi hadde fått omlag ti prosent av de oppdragene vi var lovet, sier Henning Tønnesson, som er daglig leder i barnevernsfirmaet Seksten Treogtyve AS.

Les også: Stadig flere psykisk syke på anbud

Kommunen fristet firmaene

Et titalls private firmaer fikk i fjor en ny innkjøpsavtale om hjelpetiltak i barnevernstjenesten.

Oslo kommune fristet firmaene med at de på avtalen kunne tjene tilsammen 600 millioner kroner de neste årene, men inntektene sålangt i år er altså slett ikke som forventet.

– Hvis det ikke skjer noe iløpet av året vil tiltaket bli borte iløpet av neste år. Da må vi bare følge opp de ungene vi har, og det er ikke noe grunnlag for et firma, sier Tønnesson.

Barnevernssjef i Stovner, Espen Lilleberg, sier bydelen har ansatt egne medarbeidere som kan gi barnevernsbarna- og ungdommene den hjelpen de trenger.

– Våre egne ansatte tar denne jobben, slik at vi ikke trenger firmaene. Disse stillingene våre ble oppretttet før anbudsrunden kom i gang, sier Lilleberg.

Mange fimaer rammet

Det er ikke bare selskapet Seksten treogtyve som sliter med permitteringer og dårlig økonomi. Firmaet Ditt Tiltak trodde på løftene fra kommunen om store inntekter og har kjøpt hybler for sju millioner kroner til barnevernsungdommene. Også Forus Kirkens bymisjon klager. Og det samme gjør firmaet Plan B.

Østlandssendingen har også snakket med store firmaer som ikke fikk være med på den nye innkjøpsavtalen i barnevernet. Det førte til at Ungdoms-alternativet la ned 25 barnevernplasser.

Det samme rammet omsorgskjempen Aleris Ungplan som la ned sin Oslo-avdeling Ung etablering og 30 barnevernsplasser til. Daglig leder Erik Sandøy er bekymret for situasjonen.

– Jeg er bekymret på vegne av veldig mange barn og unge i Oslo som kanskje ikke får den oppfølgingen de trenger.

– Du er ikke bare misfornøyd med at du ikke fikk anbudet i fjor?

– Selvsagt er jeg skuffet over at vi ikke fikk anbudet, men jeg merker meg også at flere av tilbyderne som ble valgt ut ikke har fått henvendelser fra bydelene, sier Sandøy.

Avviser kritikken

Men bydelene avviser kritikken.

Barnevernssjef Marit Hoff i Alna sier bydelen har jobbet lenge med å gjøre seg mindre avhengig av kjøp fra private barnevernstjenester.

– I bydel Alna får barn, unge og familier de tilbudene vi fatter vedtak om, og som vi vurderer at de har behov for. Dette foregår på samme måte som tidligere.
Vi får gjort den jobben vi skal selv om vi til nå ikke har gjort noen ekstrne kjøp fra firmaer, sier Hoff.