Hopp til innhold

Gartnerfirma siktet for å ha solgt utstyr til cannabisplantasjer

Politiet mener gartnerfirmaet i Oslo sentrum solgte utstyr til åtte cannabisplantasjer på Østlandet.

Cannabisplantasje avdekket på Strømmen i 2011

Denne cannabisplantasjen ble avdekket på Strømmen i Skedsmo kommune i 2011. Det er en av plantasjene som har drevet med utstyr kjøpt fra den siktede gartnerleverandøren i Oslo sentrum.

Foto: Politiet

Cannabisplantasje avdekket på Strømmen i 2011

Planter henger til tørk i et rom på cannabisplantasjen på Strømmen i Skedsmo.

Foto: Politiet

Politiet fattet mistanke da de oppdaget at flere cannabisplantasjer som ble avdekket det siste året har kjøpt utstyr fra det samme firmaet.

Nå er firmaet, ved fire ansatte og eiere, siktet for medvirkning til omfattende produksjon av cannabis.

– Fire personer er pågrepet og vi har beslaglagt utstyr både i butikken og i et varelager, forteller politioverbetjent i Asker og Bærum, Dag Eirik Ekeli til NRK.

Dette er første gangen politiet i Asker og Bærum har siktet et firma i en narkotikasak.

Vet du noe om saken? Tips NRKs journalister: tips@nrk.no

Solgte utstyr brukt i narkotikaproduksjon

For en uke siden gjennomførte politiet en razzia ved gartnerleverandørens butikk i Oslo sentrum og et lager i utkanten av sentrum, skriver Budstikka.no.

Politiet mener de kan bevise at de fire var klar over at utstyret de solgte skulle brukes i cannabisplantasjer.

– De fire er ikke ukjente for politiet, men jeg vil ikke gå nærmere inn på hva de har vært mistenkt for tidligere, sier Ekeli.

– Man kan dyrke alt mulig med utstyret

I avhør har alle de fire siktede nektet straffskyld, og avvist at de visste hva utstyret skulle brukes til.

– Min klient hevder at de driver en butikk som selger lovlige produkter. Han bestrider at de har visst at utstyret de har solgt skulle brukes til straffbare handlinger, sier advokat Jan Erik Teigum, som representerer en av de siktede.

Firmaet ble startet våren 2010, og skal ha hatt en god omsetning i 2011.

Advokat Benedict de Vibe representerer en av de andre siktede, og sier at det er uforståelig for dem at politiet har tatt beslag i nesten hele foretningen.

– Utstyret de har solgt kan brukes til å dyrke en hel masse forskjellige ting. At noen mennesker velger å dyrke cannabis med utstyret, gjør ikke selgerne til medvirkende, sier han.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med advokatene til de to andre siktede.

Dyrket store mengder cannabis

Cannabisplantasje avdekket på Strømmen i 2011

Plantasjene har brukt utstyr som vifter og kullfilter til produksjon av store mengder narkotika.

Foto: Politiet

De åtte plantasjene ble alle avdekket i løpet av fjordåret. Politiet sier at flere av plantasjene har vært i drift en stund før de ble oppdaget, og har levert store mengder cannabis til narkotikamarkedet på Østlandet.

I en av de største plantasjene fant politiet rundt 1500 planter, mens en av de mindre holdt til i en bebodd leilighet.

Her lå plantasjene:

  1. Drengsrudbekken i Asker
  2. Lommedalen i Bærum
  3. Dikemark i Asker
  4. Strømmen i Skedsmo (knyttet til en plantasje i Asker)
  5. Nesodden
  6. Rælingen
  7. Stovner i Oslo
  8. Oslo sentrum

Politiet sier at samtlige plantasjer har drevet med utstyr som er kjøpt hos gartnerfirmaet i Oslo sentrum. Politiet har beslaglagt kullfilter, vifter og annet utstyr hos firmaet.

Går nye veier

Politioverbetjenten sier han er overrasket over hvor mange plantasjer som er avdekket i Norge. Politiet har heller ingen oversikt over hvor mange slike ulovlige cannabisplantasjer som er i drift til en hver tid.

– Folk i miljøet forteller at de foretrekker norsk cannabis fremfor importert, på grunn av kvaliteten, og jeg vil anta at mye av det som er på markedet her er dyrket i Norge, sier Ekeli.

Gartnerleverandøren er regnet som sentral i produksjonen av cannabis på Østlandet. Ved å sikte firmaet går politiet nye veier for å stoppe cannabisproduksjonen.

– Jeg tror ikke det er vanlig at politiet sikter et firma for medvirkning. Det er første gang vi har gjør det, men mener vi har hold for å iretteføre firmaet for medvirkning til at plantasjene har vært i drift.

Video Åpenlyst narkosalg på Grünerløkka

På kveldstid på Grünerløkka selges og brukes narkotika åpenlyst. NRKs reportasjeteam opplevde aggressivt dopsalg i Oslos mest populære boligstrøk.