Hopp til innhold

Fire 16 og 17-åringer i retten for brutalt overfall

Ransofferet forteller at han først ble omringet i en gruppeklem, før han ble brutalt banket opp av en guttegjeng i Oslo sentrum.

Oslo tinghus

Fire gutter står tiltalt for ran og vold mot en 29-åring.

Foto: Scanstockphoto

I Oslo tingrett i dag nektet de fire guttene straffskyld, både for å ha ranet og banket opp fornærmede.

Da de startet å slå tenkte jeg at jeg ikke kunne slå tilbake for da ville han i hvert fall bli sint, og kanskje drepe meg.

29-åringen som er den fornærmede i saken
Aktor Guro Elisabet Krokann

Aktor Guro Elisabet Krokann har under forklaringen til guttene påpekt at de har forklart seg ulikt for politiet i avhør og nå i retten.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Det var i slutten av juni i sommer at 29-åringen ble overfalt av en guttegjeng, da han var på vei fra jobb og hjem til Carl Berner i tre-tiden på natten.

– Jeg husker at de slo og sparka. Jeg husker lyden av slagene bedre enn selve slagene. Jeg husker at jeg tenkte hvorfor gjør de dette, forklarte han i retten i dag.

Ifølge tiltalen skal de fire guttene først ha stoppet ham ved trikkestoppet Hausmannsgate ved legevakten i Oslo, før en eller flere fulgte etter og slo og sparket 29-åringen.

– Ville bare tulle litt

Alle fire nekter for å ha vært med på det brutale overfallet, som førte til at 29-åringen fikk store skader.

En av guttene forklarte at han kjente igjen fornærmede fra der han jobber og ble glad og ville tulle litt med ham da han kom forbi.

– Vi bare klemte ham og tulla, og så kom det noen andre til som gjorde det andre. Vi ville ikke rane ham eller noe annet, forklarte han.

Brutale ran

Dette er én av to saker som omhandler ran og grov vold, med unge gjerningsmenn, som startet i Oslo tingrett i dag.

I løpet av denne uken må 16 unge gutter møte i retten, tiltalt for ran eller vold i Oslo.

De siste ukene har også Oslo-politiet på nytt måtte samle ransgruppa på Stovner politistasjon, som i sommer jobbet med en rekke ran begått av 20 ungdommer mellom 15 og 19 år fra flere steder i Groruddalen.

Så langt i oktober er det meldt om 59 ran i Oslo, og også i flere av disse sakene mener politiet det er unge menn og gutter som står bak.

– Det er en skremmende utvikling vi har sett over lengre tid. Vi jobber også med forebyggende arbeid, men har en stor utfordring, sier aktor Guro Elisabet Krokann til NRK.

Ekstra sikkerhet

De fire guttene i denne saken kommer fra ulike steder på Oslos østkant, og tilhører et somalisk miljø.

På grunn av miljøet guttene tilhører har politiet vurdert det som nødvendig med ekstra sikkerhet under rettsaken.

Derfor er det satt opp en metaldetektor og alle som vil følge saken må gjennom en sikkerhetssjekk.

– Det med unge tiltalte i saker som dette er et problem vi har stort fokus på og jobber særlig med det ved politistasjonene på Stovner, Grønland og i sentrum, sier Krokann.

– Jeg var ikke en redd person

Bistandsadvokat Eirik Teigstad

Eirik Teigstad er bistandsadvokat for den fornærmede 29-åringen i saken.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

I retten i dag forklarte den fornærmede 29-åringen at da han gikk forbi trikkestoppet søndagsnatta hendelsen skjedde, kom en av guttene først bort og ga ham en stor klem, som han var en kompis han ikke hadde sett på lenge.

Plutselig var det flere som kom bort og klemte ham, og han beskriver at han kjente hender over alt, som blant annet forsøkte å ta mobiltelefonen hans ut av jakkelomma.

Til slutt kom han seg løs og gikk bort fra guttene, men ble fulgt etter og banket opp av tre eller fire stykker.

– Her i retten er det trygge rammer, men jeg må si at jeg kommer til å tenke meg litt om når jeg kommer hjem i kveld. Heldigvis bor jeg ikke alene, sier han til NRK.

Ble sparket og slått

29-åringen, som er profesjonell danser, brakk ankelen i overfallet og er usikker på når han kan vende tilbake til yrket som danser.

I tillegg forklarte han at det brutale overfallet har ført til at han er redd når han går ut på natten.

– Jeg har aldri vært en redd person, men nå når jeg tar bussen hjem på natten etter jobb vurderer jeg hvem som kommer på og går av, og om jeg kan sitte på videre. Noen av de som kommer på kan jo være farlige, sa han.

Til NRK sier 29-åringen, som vil være anonym av hensyn til straffesaken, at han blir provosert og bekymret av hendelsen.

– Jeg blir opriktig bekymret for framtiden til disse guttene. Hvis de ikke forstår nå hva de har gjort, så tror jeg ikke at det vil gå godt for dem eller for den neste personen som kommer utfor dem, sier han.

Nekter straffskyld

En av guttene som er tiltalt for ran og legemsbeskadigelse forteller i retten at han mente at 29-åringen hadde sagt noe rasistisk, og at det var derfor han gikk etter for å snakke med ham.

– Jeg ville bare snakke, og jeg tror han forsøkte å sparke meg. Da bare forsvarte jeg meg, men det skjedde veldig fort, sa 16-åringen da han forklarte seg.

På spørsmål fra sin forsvarer, Bendik Falch-Koslung, om hva han tenkte da han så bilder og fikk vite hvor store skader fornærmede hadde fått, sa han at han fikk sjokk.

– Det er forferdelig leit, og hadde det vært meg som sto bak dette hadde jeg stått for det, sa han.

Forklaringene spriker

Advokat René Ibsen

Advokat René Ibsen forsvarer en av de tiltalte guttene.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Politiadvokaten sier i retten at forklaringene flere av de tiltalte guttene har gitt politiet spriker fra det de har fortalt i retten.

En av guttene har i avhør hos politiet sagt at han så noen av de andre slå og sparke 29-åringene, men beskylder politiet for å ha lurt dem.

Han sier også at han sa det han gjorde fordi politiet skal ha sagt at de andre hadde gitt dem hans navn.

Tre av de fire tiltalet forklarte seg for retten i dag, mens på tirsdag skal retten høre fra den siste av guttene, samt se gjennom overvåkningsbilder av overfallet.

– Jeg tror nok ikke min klient synes det er noe gøy å være her, men han vil forklare seg og forstår hvorfor han må være her, sier forsvarer René Ibsen.

Han forsvarer 17-åringen som skal forklare seg for retten tirsdag.