Fikk fire uker i varetekt etter knivstikking

Mannen som er siktet for drapsforsøk på en nabo på Bjerke i Oslo varetektsfengsles i fire uker, med brev og besøksforbud. Selv hevder han å ha handlet i nødverge.

IMG_1059.JPG

Politiet fant søndag en blodig mann utenfor en boligblokk på Bjerke i Oslo. Den skadde mannens nabo ble raskt pågrepet, og siktet for drapsforsøk.

Foto: Daniel Laabak

Aktor, politiadvokat Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø mener varetekt av den siktede er nødvendig for etterforskningen.

Foto: Svein Olsson/NRK

Tom Barth Hofstad

Forsvarer Tom Barth-Hofstad sier den siktede nekter straffskyld.

Foto: Anne Wirsching / NRK
– Mannen er siktet i en veldig alvorlig sak. Vi er i en innledende fase av etterforskningen, og derfor trenger vi at han holdes i varetekt, uten å kunne påvirke vitner eller etterforskningen for øvrig, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til NRK.

Han sier politiet føler seg sikre på at de har tatt rett gjerningsmann.

– Vi mener at de etterforskingsskrittene vi har gjort til nå, underbygger at han er skyldig i drapsforsøk. Vi prøver jo ikke å fengsle folk hvis vi ikke mener det er riktig.

Mener nabokrangel var utløsende

Søndag ble en mann funnet utenfor en boligblokk på Bjerke med flere stikk i brystet, nakke, hals og kjeve.

Politiet pågrep like etter mannens nabo, og siktet han for drapsforsøk. De mener en krangel om oppussing førte til at naboen, som er i 40-årene, gikk til angrep med kniv.

Den fornærmede skal i lengre tid ha pusset opp leiligheten, og politiet mener naboen var lei av alt bråket.

Da den skadde mannen, som er i 30-årene, ble brakt til Ullevål sykehus søndag kveld, ble skadene betegnet som livstruende, men han er nå utenfor livsfare.

Nekter straffskyld

Den siktede naboen nekter straffskyld. I rettens kjennelse kommer det fram at mannen hevder han handlet i nødverge.

Han ble fremstilt for varetektsfengsling i klokken 13 tirsdag. Kjennelsen kom like før klokken 18.

Politiet hadde, i tillegg til brev og besøksforbud, også bedt om medieforbud i perioden, men retten mener medieforbud ikke er hensiktsmessig, og politiet fikk derfor ikke medhold på dette punktet.

I kjennelsen skriver retten at de «finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel».

Retten mener også at det ikke er overveiende sannsynlig at mannen handlet i nødverge, og viser til vitneavhør og tekniske spor på stedet.

Fare for bevisforspillelse

Mannens forsvarer, Tom Barth-Hofstad, var tirsdag kveld i Ila fengsel, der den siktede sitter. Det har foreløpig ikke lyktes NRK å få en kommentar fra forsvareren.

Forsvareren ga i retten uttrykk for at det ikke foreligger fare for bevisforspillelse, med henvisning til de avhør som allerede er tatt.

Retten viser til at sentrale vitner ennå ikke er avhørt, og anser det som sannsynlig at den siktede ville tatt kontakt med disse for å påvirke deres forklaringer dersom han ikke ble fengslet.

Den siktede var ikke tilstede da kjennelsen ble avsagt i Oslo tingrett. Han har mulighet til å anke kjennelsen.

Flere avhør i vente

Politiadvokat Henriksbø forteller at kriminalteknikere har vært på åstedet og gjort en rekke beslag av gjenstander. Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags gjenstander det dreier seg om.

– Vi vil bruke den nærmeste tiden til å gå igjennom beslagene. Vi vil også gjøre flere avhør av vitner.

Politiet har snakket med den hardt skadde mannen.

– Vi har opprettet kontakt med han, men han ligger på sykehus, og vi har ikke fått gjort alle nødvendige samtaler med han ennå, sier politiadvokaten.