Fire nye Østfoldbunader snart klare

Kari Filberg og resten av Husflidslaget har jobbet iherdig i flere år for å få fire nye Østfold-drakter klare.

Etter 15 års iherdig arbeid er fire nye østfoldbunader for damer rett rundt hjørnet. Men jobben med å rekonstruere draktene fra 1700-tallet har vært så vanskelig - at husflidlaget ikke klarte drømmen sin om å få de utgitt til 17. mai.

– Har ventet veldig lenge på dette nå, altså.

Det sier Kari Filberg i Østfold husflidslag, mens hun pakker opp. I esken ligger fire bunader, som har kommet i retur fra Norsk instututt for bunad og folkedrakt som godkjente, nye bunader.

Om ikke lenge er husflidslagets fire nye Østfoldbunader klare, alle rekonstruerte fra 1780-årene. Luene, for eksempel, har de hatt ti til tolv originale luer å gå ut fra under rekonstruksjonen.

– De hadde mye fint den gangen, altså, sier Kari mens hun stolt viser frem plaggene.

Langvarig prosjekt

Men etter å ha holdt på i 15 år, så er det et lite skår i gleden at ikke draktene er klare til bruk på nasjonaldagen i jubileumsåret for grunnloven. Det var husflidslagets mål.

Bunad ring

En ring som en brud kunne ha brukt under en vielse på 1780-tallet. Husflidslaget holder også på for fullt med å rekonstruere ringer, smykker og annet bunadssølv til de nye draktene.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Jobben har vært svert omfattende og lang, utallige dugnadstimer har gått med. Bare de å skaffe riktige stoffer, sammen med syjobben, tok flere år.

– Det tok meg tre måneder bare å sy denne quiltingen, sier Kari, når hun viser fram en blåfarget stakk, helsydd med et intrikat og nøyaktig rutemønster.

– Masse små sting, som du ser, hehe.

De fire nye draktene er tilgjengelige for salg i løpet av høsten.

Plass til flere Østfold-drakter

De første tankene om en Østfold-drakt ble satt fram på Østfoldutstillingen i 1930. Snaut 20 år senere kom Løkendrakten, inspirert av malte blomstermotiver fra Trøgstad. Kari Filberg mener det er god plass til flere offisielle bunader i fylket.

– Jeg syns det blir et mangfold, jeg. En gang var jeg på en bunadsparade på Lillehammer, og der var det over 120 forskjellige bunadstyper bare fra Oppland. Det viser at det er ikke farlig å ha noen fler.