Fire Langemyhr-ansatte arrestert

Fire ansatte i Langemyhrs firma er pågrepet og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag. Langemyhr selv og de fire er siktet for grovt bedrageri av 17,6 millioner kroner.

Harald Langemyhr

Dette skjer etter at Oslo kommune politianmeldte byggmesteren.

Det forteller politiadvokat Frank Jensen i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til NRK.

- Vi dro i går til Tønsberg og området rundt og ransaket objekter knyttet til byggmester Harald Langemyhr. Vi sikret bevis og pågrep fire personer, sier Jensen.

De fire, som er siktet for medvirkning, er alle tilknyttet firmaet og var ansatt på det tidspunktet dreier seg om.

Siktelsen gjelder fullbyrdet grovt bedrageri på ca 17,6 millioner kroner overfor Oslo kommune. I tillegg kommer forsøk på grovt bedrageri på rundt 10 millioner kroner.

- Er i utlandet på ferie

Langemyhr selv befinner seg i utlandet.

- Langemyhr selv er ikke pågrepet. Politiet forsøker å finne ham. Han er etterlyst av politiet, sa politiadvokat Frank Jensen i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt fredag formiddag.

Men ifølge NTB skal politiet nå vite hvor Langemyhr befinner seg.

- Langemyhr er på en helt vanlig ferie i utlandet. Han har vært i kontakt med politiet og de vet hvor han er, sier kommunikasjonsrådgiver Rolf Gjertviksten i Apeland Informasjon som representerer Harald Langemyhr.

Han forteller at Langemyhr vil samarbeide.

Langemyhrs advokat sier de undrer seg over tallene i siktelsen.

- Vi stiller oss veldig uforstående til de tallene som er nevnt, sier Langemyhrs advokat John S. Gulbrandsen.

- Langemyhr er svært fortvilet

Harald Langemyhr er i følge advokaten på en helt ordinær ferie og det er usikkert når det er praktisk mulig for ham å komme til Norge.

- Siktelsen kom dumpende ned i går. Vi viste ikke noe om dette og Langemyhr er svært fortvilet over situasjonen, sier Gulbrandsen.

De vil nå gå gjennom det de har av materiale for å prøve finne ut hva dette er.

Pågripelsene skjer etter at Oslo kommune 23.05 politianmeldte Byggmester Harald Langemyhr AS for grov svindel og bedrageri.

Dette skjer etter at PricewaterhouseCoopers granskning og OPAK sine fagrapporter som har avdekket dette.

Teksten fortsetter under bildet.

Harald Langemyhr
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Grov overfakturering

De to firmaene ble engasjert for gjennomgang og kontroll av arbeidet til Byggmester Harald Langemyhr AS.

Grov overfakturering ble avdekket i undersøkelsene.

OPAK, som er byggebransjens kompetansesenter har vurdert arbeidet som er utført av Byggmester Harald Langemyhr AS ved Økern sykehjem i Oslo.

Langemyhr skal ha overfakturert kommunen med 20 millioner kroner.

- Overfakturering er det sentrale elementet her, og det på en ganske utspekulert måte. Det handler om et timeforbruk som er betydelig høyere enn OPAK mener det er grunnlag for å fakturere for. Så langt ser det ut til å være i størrelsesordenen 20 millioner, og det er grovt. Disse pengene skal vi ha tilbake, sier byråd Merete Agerbak-Jensen til NRK Østlandssendingen.

- Alvorlig

- Jeg ser svært alvorlig på de forhold som er avdekket. Jeg er tilfreds med at politiet straks iverksatte etterforskning og har gått til aksjon mot firmaet Byggmester Harald Langemyhr AS, sier byråd Merete Agerbak-Jensen i en pressemelding fra kommunen.

Alle utbetalinger til Langemyhr ble stoppet for å sikre korrekte lønnsutbetalinger til arbeiderne.

Oslo kommune har nå hevet kontrakten med Langemyhr.

Les også:

Lønnskrav i millionklassen

Polakker får lønnen sin

Oslo kommunes dokumentasjon er nå overlevert til politiet.

I tillegg til kommunens økonomiske avsløringer har arbeidstilsynet avslørt uverdige arbeidsforhold og sosial dumping .

Trolig ingen utro tjener i kommunen

Omsorgsbyggs gjennomgang viser så langt at det ikke er noe som tyder på at Byggmester Harald Langemyhr AS hadde hjelpere på innsiden i Oslo kommune.

- Når en sak som dette avdekkes, er det naturlig at man spør seg om Langemyhr kan ha fått hjelp fra noen på innsiden i Omsorgsbygg eller i Oslo kommune. Vår gjennomgang så langt viser at det ikke er tilfellet, sier styreleder Stig L. Bech i Omsorgsbygg til NTB.

Han sier det er viktig å påpeke dette, særlig av hensyn til de ansatte i Oslo kommune som lett kan få mistanke rettet mot seg når en så alvorlig sak avdekkes.