Det er bare noen uker siden bildene over ble knipset, etter at brannvesenet nok en gang måtte rykke ut til en kjøkkenbrann.
Kvinnen som eier kjøkkenet, skulle bare lage seg et par ostesmørbrød. Men da hun ombestemte seg, glemte hun å skru av komfyren. Mens hun stod i dusjen, ble røykvarsleren utløst, og flammene slo opp fra stekepanna.
– I den tiden det tar henne å hente brannslukkingsapparat, så har brannen fått godt tak i ventilatoren og skapene rundt, forteller Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør i Oslo brann- og redningsetat.
I fjor rykket brannvesenet ut til 3 138 branner i private hjem i Norge. Hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
– Heldigvis var det noen utenfor som varslet oss, slik at vi fikk reddet kvinnen fra noe som kunne ha blitt veldig tragisk, sier Folgerø Dalen.
40 prosent økning
I hovedstaden var 511 branntilfeller i fjor knyttet til komfyrer, noe som er over 40 prosent flere enn året før.
– Det er den største enkeltårsaken til brann i private hjem, dessverre, selv om det er enkelt å gjøre noe med. Det handler om å være til stede i situasjonen, du forlater ikke mat som står på komfyren på full spiker, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør for brann og redning i DSB.
Av seks dødsbranner i Oslo i 2016, startet fire av dem på kjøkkenet. Brannvesenet mener flere av disse kunne ha vært unngått med en komfyrvakt.
Komfyrvakt er obligatorisk
En komfyrvakt består av to deler; en sensor ved komfyren og en strømbryter. Dersom sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm.
Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til bryteren om å kutte strømmen til komfyren.
Komfyrvakter er nå obligatoriske i nye bygg, så det blir flere av dem, men brannvesenet håper de som ikke pusser eller bygger nytt også tar ansvar selv.
– Det enkleste er om folk tar skjeen i egen hånd og gjør en liten investering som kan bidra til å redde både hus og hjem, og ikke minst liv, i fremtiden, sier Sigurd Folgerø Dalen.