Hopp til innhold

Firbent besøksvenn

Når menneskets beste venn skal bli besøksvenn er det mye som må læres. Hunden må kunne hilse pent, tåle brå bevegelser og forholde seg til en rullator. Nå har Akershus Røde Kors utdannet sin første firbente pleieassistent.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Scott på sitt første besøk ved Moer pleiehjem. Her sammen med Janne Pauline Dyremyrh og eier Kurt Jarnes

To gode venner er på vei til sitt først sykehjemsbesøk. Det er Kurt Jarnes og hans følgesvenn; en svart lodden labradoodel som heter Scott. Hundeeieren vet hvilken glede en hund kan gi, og nå håper han andre kan få oppleve den samme gleden.

Derfor har han og Scott nylig utdannet seg som besøksvenner hos Røde Kors, og for første gang de skal på besøke på Moer sykehjem i Ås.

Kurt Jarnes

Hundeier og besøksvenn Kurt Jarnes

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Nå er vi veldig spent. Det her kan bli gøy tror jeg, sier Jarnes.

Det er Røde Kors som nå vil ta menneskets bestevenn inn på sykehjemmene. Prosjektet startet for omtrent ett år siden, og Kurt Jarnes og Scott er de første besøksvennene av sitt slag i Akershus.

Må øve på å bli besøksvenn

Men det er ikke hvem som helst som kan bli besøksvenn med hund. For å bli kvalifisert må nemelig både eier og hund gå på kurs og utdanningen foregår ved Antrozoologi Senteret i Ås. Her blir hundene trent opp til blant annet å hilse på, gå pent inn i et rom, forholde seg til en rullator og å legge hodet i fanget på pasienten.

Line Sandstedt

Line Sandstedt er daglig leder ved Antrozoologisenteret

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Line Sadstedt er daglig leder ved Antrozoologi Senteret. Hun er opptatt av samspillet mellom mennesker og dyr, og har sett hva de firbente kan bety for eldre.

– De våkner mer til liv og de husker flere ting. De snakker om ting de har opplevd. Det vi også ser er at veldig mange har behov for å nusse og susse, og ta på og klemme hunden. Alle mennesker har vel behov for nærhet og fysisk kontakt, men på en instutisjon er det veldig begrenset hvor mye kontakt du får, sier Line Saestedt.

Første besøk

På Moer sykehjem er det Janne Pauline Dyremyhr som får gleden av det første besøket til Kurt Jaren og Scott.

-Nydelig. Jeg har selv hatt Collie i mange år, forteller Dyremyhr.

Saken fortsetter under bildet

Scott og Janne Pauline Dyremyhr

Det blir mye kos på Scott når han er på besøk hos Janne Pauline Dyremyrh ved Moer sykehjem

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Den nyutdannede besøkshunden virker fornøyd med en godbit og masse oppmerksomhet. Når Kurt Jaren spør om det går greit å ha en hund på fanget, svarer Janne Pauline Dyremyhr med å gi Scott litt ekstra kos.

Ønsker seg flere hunder

Røde Kors har nå 14 godkjente hunder som gjennomgår kurset. Fra slutten av mars skal tre nyutdannede besøkshunder være på plass på sykehjem i Ås og Ski, for å glede flere pasienter som ønsker besøk av menneskets beste venn.

Men det er fortsatt plass til flere, ifølge Kine Grande ved Ski Røde Kors. Organisasjonen skal avholde to nye kurs iløpet av året, der alle type hunder og mennesker over 18 år er velkomne til å søke om å delta.

– Men det er viktig å huske på at det ikke bare hunden som skal på besøk. Det er viktig at eier også vil gå på besøk, sier Grande.

Hun oppfordrer alle som kunne tenke seg å bli besøksvenn om å hendevnde seg til Røde Kors Akershus.

Antrozoologisenteret

Ved Antrozoologisenteret blir hundene trent opp til å bli gode besøksvenner

Foto: Dragan Cubrilo / NRK