Hopp til innhold

Finværet ga ny Inspiria-smell

Hittil i år har snaut 40 000 mennesker vært innom vitensenteret, rundt 3 000 færre enn i 2013.

Åpning av Inspiria

Besøksnedgang for andre året på rad ved vitensenteret på Grålum.

Foto: Lise Gro Andersen

– Slik var det i fjor, og slik er det i år. For andre sommeren på rad opplever Inspiria Science Center i Sarpsborg en nedgang i besøkstallene. Administrerende direktør Geir Endregard mener det skyldes at folk har vært mer fristet til å være ute og nyte sola.

– Det har jo vært så bra vær. Og da er det ikke på et vitensenter på Grålum de fleste bruker dagene. Da er det ut på stranda. Det har vi forståelse for, sier Endregard.

Skoleåret er viktigst

Vitensenteret langs E6 i Sarpsborg åpnet på sensommeren i 2011, og overgikk sine egne besøksforventninger det første halvannet året.

Geir Endregard

Inspiria-direktøren lover en satsing på uteaktiviteter til enste sommer, men er klar over at det er begrenset hvor uavhengige de kan bli av sommerværet.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Men i fjor gikk det tregere, med en publikumsnedgang på rundt ti prosent – en trend som har fortsatt i 2014.

Endregard lar seg likevel ikke bekymre.

– I første rekke er det viktig for oss at det som er hovedhensikten vår – skoletilbudet gjennom året – det fungerer. Og det går så det griner. Når det gjelder væravhengigheten til publikum så håper vi å få til noe ute til neste sommer. Jeg vil ikke avsløre helt enda hva det blir, sier direktøren.

– Men stort sett så kommer vi alltid til å være væravhengige.

Håper å nå sekssifret

Inspiria har et mål om 100 000 årlige brukere av senteret, og direktøren håper fremdeles at de kommer i nærheten av dette også i år.

– Det tror jeg vi skal klare. Men vi rigger oss slik at vi ikke skal bli sårbare eller få problemer med driften selv om det kommer godt vær.