Hopp til innhold

Her har ingen menn vært de siste tre årene

Det finnes kun fem menn som er helsesøstre i Norge. Blant årets kull på høyskolen er det ingen.

Det er kun fem mannlige sykepleier ei hele Norg. På helsesøsterutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus går det ingen.

INGEN BRØDRE BLANT SØSTRENE: Det er bare kvinnelige studenter ved helsesøsterutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Ingen menn har vært innom utdanningen på tre år.

– Det er veldig trist at det er sånn. Vi har flere tiltak som går på å rekruttere menn, men dessverre søker ikke gutta, sier Kari Almendingen.

Hun er instituttleder for helse, ernæring og ledelse, ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

De prøver å rekruttere menn både gjennom reklame og blogger som er laget av mannlige sykepleiere.

Av de tilsammen 3200 helsesøstrene som er medlemmer av Sykepleierforbundet, er bare fem av dem menn.

Fortsatt tradisjonelle kjønnsmønstre

På hele sykepleierstudiet er det kun mellom fem og ti prosent mannlige studenter.

– Problemet er allerede stort når det kommer til å skaffe mannlige sykepleiere. Det blir bare større når det kommer til å rekruttere menn som helsesøstre, sier instituttlederen.

Almendingen tror fortsatt tradisjonelle yrkesvalg har mye av skylda.

– Det er generelt slik at vi har altfor få menn når det gjelder alle helsestudiene våre. Vi har definitivt en jobb å gjøre når det kommer til rekruttering, avslutter hun.

  • Hva synes du? Kommenter nederst i artikkelen!

– Ikke en fristende tittel

Helsesøsterkullet ved høyskolen legger ikke skjul på at utdanningen trenger flere av det andre kjønn. De tror en forandring av yrkestittelen kan øke rekrutteringen.

– Jeg har snakket med en mann som kunne ønske seg jobben, men tittelen som helsesøster fristet ikke, sier Ingeborg Snellingen som er student ved høyskolen.

– Jobben som helsesøster trenger flere menn. Hvis man kan få mannlige sykepleiere til å se hva helsesøsterjobben går ut på, så tror jeg flere ville valgt den, sier studenten.

Skal en elev i Oslo eller Akershus prøve å få tak i en mannlig helsesøster, så er Østfold nærmeste fylke.

– Det synes jeg er veldig beklagelig. Det er egentlig litt rart at menn som jobber som sykepleiere ikke vil ha en sånn jobb, sier kommuneoverlege for Nesodden, Roar Johansen.

Klinikk kun for gutter

Kommuneoverlege i Nesodden, Roar Johansen.

BRETTER OPP ERMENE: Kommuneoverlege i Nesodden, Roar Johansen, behandler selv gutter en gang i uka.

Foto: Andreas Sundby / NRK

I Nesodden kommune har de åpnet en egen klinikk for gutter, som er åpen en gang i uken. Der behandler Johansen selv elevene som er innom.

– Forskning viser at gutter har større vanskeligheter med å ta kontakt med voksne når de har et problem. Det kan også skyldes kjønnet til de som jobber på helsestasjonen, forteller han.

– Hvis man skal satse på forebyggende arbeid for barn, så må mannlige helsesøstre prioriteres, sier Johansen.

Han tror ikke menn unngår jobben på grunn av kjønnsroller.

– Jobben som helsesøster er mer selvstendig og mindre kollegial. Den gir nok ikke samme status som å jobbe på sykehjem eller sykehus, forteller Johansen.

– Må tenke nytt

Han håper at flere menn vil bli helsesøstre og at dette i fremtiden kan få flere gutter og menn til å snakke om problemene sine. Han peker også på at konseptet i jobben som helsesøster kan forandres.

– Man trenger ikke bare ha fokus på prevensjon, og kanskje trenger man ikke sitte inne på et kontor, men heller gå rundt og snakke med elevene, sier han.

Det er guttene på Nesodden Videgående skole som kan benytte tilbudet og flere av guttene på skolen synes det er et positivt tiltak.

– Det er et bra tiltak og gjør at vi gutta kan komme med problemene våre til en mann og ikke en dame, sier Einar Gaustad Hanus fra Nesodden videregående til NRK.

– Det er jo kleint å gå til en dame med gutte-problemer. Det er bedre å gå til en mann som vet hvordan det er «der nedenunder», avslutter eleven.

Einar Gaustad Hanus.

ETTERLYSER MENN: Einar Gaustad Hanus synes det bør være flere mannlige helsesøstre.

Foto: Andreas Sundby / NRK