Hopp til innhold

Finansministeren innvier Borregaards nye forskningsfabrikk

Borregaard har et av verdens mest avanserte bioraffinerier.

Biorefinery Demo, Borregaard

FORSKNING MED STATS- OG EU-STØTTE. Borregaards innovasjonsprosjekt BALI (bildet) har høstet 19 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd, 58 millioner fra Innovasjon Norge og 35 millioner kroner fra EU.

Foto: Martin Lersch

Borregaard har utviklet ny teknologi for produksjon av grønne kjemikalier og sukker basert på biomasse fra trevirke, landbruks- og skogsavfall.

Tirsdag 16. april foretar finansminister Sigbjørn Johnsen den offisielle innvielsen av demonstrasjonsanlegget ved Borregaards fabrikkanlegg i Sarpsborg.

Les også:

Kostnadseffektiv og bærekraftig produksjon

Biorefinery Demo, Borregaard

BÆREKRAFTIG PRODUKSJON. Målet er kostnadseffektiv og bærekraftig produksjon av lignin og bioetanol fra nye råvarer.

Foto: Borregaard

Demonstrasjonsanlegget, som kalles Biorefinery Demo, startet innkjøring sommeren 2012 og ordinær drift i 1. kvartal 2013.

Anlegget baserer seg på Borregaards egenutviklede BALI-teknologi og er en videreføring av dagens bioraffinerikonsept.

- Målet er kostnadseffektiv og bærekraftig produksjon av lignin og bioetanol fra nye råvarer.

BALI-teknologien går ut på å omdanne cellulosefibrene i biomasse til sukker som kan benyttes til produksjon av 2. generasjons bioetanol, mens andre komponenter i biomassen (lignin) blir til avanserte biokjemikalier, heter det i en pressemelding fra Borregaards kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal.

Produktene kan erstatte oljebaserte alternativer, og råstoffet kan ikke benyttes i matvareproduksjon.

Les også:

Ny teknologi

BALI-teknologien består av flere prosesstrinn og har gitt gode resultater i laboratorieskala.

I demonstrasjonsanlegget oppskaleres prosessene 1000 ganger for å teste og videreutvikle teknologien fram til fullskalaproduksjon. Så langt har anlegget prosessert over 100 tonn biomasse.

- Lykkes vi med dette prosjektet, vil vi kunne etablere fullskalaproduksjon av biokjemikalier med svært godt klimaregnskap.

Biorefinery Demo er et godt eksempel på hvordan ny teknologi både kan bidra til miljøløsninger og være kommersielt interessant, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i Borregaard.

Les også:

Borregaard, Sarpsborg

BRUKER NY TEKNOLOGI. Borregaards største anlegg er i Sarpsborg, og der ligger også er et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Borregaard har fabrikker og salgskontorer i Europa, Asia, Amerika og Afrika med rundt 1050 ansatte i 17 land.

Foto: Rainer Prang / NRK

Statlig byggestøtte

Byggingen av selve demonstrasjonsanlegget har kostet i underkant av 140 millioner kroner, hvorav 58 millioner kroner er investeringsstøtte fra Innovasjon Norges Miljøteknologiordning.

Innovasjonsprosjektet BALI har også høstet 19 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd.

Prosjektet har også mottatt 58 millioner kroner fra Innovasjon Norge, samt 35 millioner kroner fra EUs sjuende rammeprogram for forskning og utvikling.

Avansert bioraffineri

Borregaard har et av verdens mest avanserte bioraffinerier.

I dag utnyttes alle bestanddelene i tømmer til framstiling av avanserte biokjemikalier som kan erstatte oljebaserte alternativer.

Borregaards spesialcellulose anvendes blant annet i filtre, lim og plaststoffer.

Treets bindemiddel, lignin, er råstoff til en rekke produkter som blant annet benyttes i betongtilsetning, bilbatterier og fôrprodukter.

Fra sukkerstrukturer i tømmeret lages bioetanol som går til blant annet biodrivstoff. Borregaard er eneste aktør i verden som lager vaniljesmak, vanillin, fra tømmer.