Finansieringen på plass for Fisketorget

Etter 17 års planlegging og mye fram og tilbake, kan det bli et fisketorg ved Rådhusbrygga i Oslo. Nå har fire investorer lagt nok penger på bordet til å finansiere prosjektet.

Øyvind Helgesen

KAN ÅPNE NESTE VÅR: Øyvind Helgesen har jobbet med å få på plass et fisketorg ved Rådhusbrygga siden 2006. Nå ser det ut til at han endelig er i mål.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Ferske reker, kreps og sei rett fra Oslofjorden. Det er noe av det prosjektleder for Fisketorget AS, Øyvind Helgesen, ser for seg når han snakker om hvordan det kan bli ved kaikanten nedenfor Oslo rådhus neste sommer.

Planen er å kunne åpne dørene i april 2016. Det 300 kvadratmeter store bygget er tegnet av arkitektfirmaet DARK, som blant annet står bak flere av Barcode-byggene i Bjørvika.

Bygningen skal ligge bare et par meter fra kaikanten, der båtene legger til med sin ferske fangst. Inne skal folk få muligheten til å smake på sjømat fra hele norskekysten, eller kjøpe med seg råvarer hjem. Planene har vært der lenge, men å få satt dem ut i livet, har vært vanskelig.

– Det har tatt sin tid, og det har vært mange runder, sier Helgesen.

Helgesen viser fram tomta der de vil bygge fisketorg

HER BLIR DET: Tomta til det nye fisketorget står tom og klar. Midt mellom Aker Brygge, det nye nasjonalmuseet på Vestbanen, Oslo rådhus og Akershus festning burde kundegrunnlaget være godt.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Måtte finne penger nå

Når finansieringen har vært på plass, har de manglet avtalen med Oslo Havn. Da Oslo Havn var med på laget, manglet pengene. Nytt arkitektfirma betydde nye planer som måtte godkjennes. Imens har årene gått, og nå var det nærmest «vinn eller forsvinn» for Fisketorget AS.

– Vi fikk kniven på strupen, og det var kanskje berettiget. Vi har jo holdt på med dette en god stund. Men det siste møtet med Oslo Havn var hyggelig, som alle møter med dem har vært, og vi er veldig fornøyde med å ha klart dette, sier Helgesen.

I løpet av januar har fire investorer bidratt med nok penger til at det nye fisketorget kan bli en realitet. Tidligere har Kjell Inge Røkke vært en av bidragsyterne, men det er han ikke nå.

– Det er kjente folk av byen som er med og støtter opp om dette, men foreløpig vil vi ikke gå ut med navn, sier Helgesen.

– De kan støtte prosjektet med egenkapital, som igjen gir oss mulighet til å skaffe bankfinansiering for resten. Nå har vi 43,5 millioner til prosjektet, det er det vi trenger.