Hopp til innhold

Filmet sjelden orm-orgie i skogen

Petter Andresen fikk oppleve et spesielt våreventyr da han var ute i skogen.
– Det var magisk.

Petter Andresen tok opp kamera og filmet buorm-orgie.

– Jeg sitter mye i skogen, og tar mye bilder. Denne dagen skulle jeg ta bilde av sivhauk, forteller Petter Andresen om turen han hadde i naturreservatet på Øra i Fredrikstad.

Men før han fant noen hauk oppdaget han flere buormer som tvinnet seg sammen. Ormene var midt i paringen, og brydde seg ikke om Andresen.

– Uvanlig

Herpetolog Dag Dolmen forteller at det ikke er vanlig å komme over ormer som parer.

Dag Dolmen

Dag Dolmen har aldri selv sett buormer som parer, men skulle gjerne gjort det.

Foto: Privat

– Men det er morsomt når det skjer. Det er snakk om en stor buorm-hunn, og mange mindre hanner som konkurrerer om henne, forteller han.

Han er overrasket over hvor mange ormer Andresen klarte å fange på videoen.

– Vanligvis er det tre, fire hanner. Så dette er ganske mange. Men de har god luktesans, så de lukter hunnen på lang vei. De bryr seg ikke om noe rundt, de blir blinde og døve for alt annet.

Buormen er den største av de tre slangeartene som finnes i Norge. Ormen er å se hovedsakelig i lavlandet i Sørøst-Norge og langs Sørlandskysten, skriver Folkehelseinstituttet.

Ormer i skogen

Andersen stod lenge å fulgte med på ormene.

Foto: Petter Andresen

Velger seg en hann

Dolmen sier han aldri selv har sett buormer som parer, men han skulle gjerne sett det.

– De forsøker å stimulere henne samtidig som de forsøker å fortrenge hverandre. I dette tilfellet tror jeg ikke det er helt enkelt. Og så er det til slutt en som kryper bort med henne, forteller han.

For Andresen ble det en naturopplevelse utenom det vanlige. Han forteller at han ofte oppdager spesielle ting i naturen.

– Men ting som dette skjer ikke hver gang. Jeg har alltid likt meg i skogen, og jeg er i overkant interessert i naturen. I tillegg har jeg alltid med meg kamera.

Han fant derfor frem kamera for å ta bilde av ormene.

– Jeg pleier å ta bilder for å skryte til familie og kamerater. Og denne ble jo uslåelig, smiler han.

Ifølge viltloven er buormen fredet i Norge: «Det er forbudt å fange, jage, drepe, eller skade fredet vilt. Dersom det er nødvendig for å hindre skade på person eller eiendom, er det tillatt å avlive smågnagere og krypdyr.»

Orm

Herpetolog Dag Dolmen mener det er uvanlig mange ormer som kveilet seg sammen på Øra.

Foto: Petter Andersen