Hopp til innhold

Filmanmeldelse: The Rite

Den amerikanske skrekkfilmen The Rite handler om katolikker som blir besatt av demoner og om prester som prøver å jage dem ut igjen.

The Rite

Anthony Hopkins har en enorm magnetisme, og et stort register å spille på. I denne filmen får han vist både sine gode og sine onde sider.

Foto: Egon Endrenyi / Egon Endrenyi

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vi møter Colin O’Donoghue samt Anthony Hopkins i rollene.

The Rite, eller ’ritualet’, handler om en ung mann som driver et begravelsesbyrå sammen med faren sin. Men han orker ikke mer av død og sorg, så han begynner å studere til prest istedenfor.

Djevelutdriver i Roma

Han blir presset av lærerne sine til å reise til Roma for å bli eksorsist, eller djevelutdriver. I Roma treffer han Anthony Hopkins, som spiller en gammel, erfaren prest, som har utført hundrevis av eksorsismer. Sammen forsøker de å hjelpe folk som har blitt besatt.

Men den unge presten tviler. Han tviler på at det er Djevelen som bor inne i disse menneskene, og han tviler på Gud. Han får imidlertid stadig mer håndfaste bevis for Djevelens eksistens.

Enhver film som handler om eksorsisme må pent finne seg i å bli sammenlignet med skrekkfilmklassikeren Eksorsisten fra 1973. Eksorsisten var en helstøpt og dypt skremmende film.

The Rite, derimot, består hovedsakelig av effektmakeri og prat. Den foregår i støvete biblioteker og dunkle soverom, og er overlesset med lydeffekter og vemmelige triks.

Colin O’Donoghue, som spiller hovedrollen, mangler karisma og virker malplassert. Det er også en kvinnelig birolle her som ikke har noe i filmen å gjøre, bortsett fra å være til pynt. Hun har for eksempel ikke noe etternavn.

Anthony Hopkins har en enorm magnetisme, og et stort register å spille på. I denne filmen får han vist både sine gode og sine onde sider.

Satan som motstanderen

The Rite er en film som holder seg til sportsfilmenes logikk, der hovedpersonen mot slutten av filmen innser ett eller annet, og dermed klarer å hente ut nødvendig styrke for å vinne kampen.

Forskjellen på The Rite og en hvilken som helst boksefilm, er at her er det Satan som er motstanderen. Så dette nærmer seg parodien. Og det som er haken med ufrivillig morsomme filmer, er at de er egentlig ikke noe morsomme.

Et absolutt minsteskrav for en skrekkfilm må jo være at den er skummel. The Rite er en film som både forsøker å sjokkere og å mane til ettertanke, uten å lykkes med noen av delene.

Les flere filmanmeldelser fra NRK Østlandssendingen. Du kan også følge oss på Facebook og Twitter.