To konkrete tips ledet politiet til Tsjekkia

Torsdag formiddag har mysteriemannen «John Smith» hatt samtaler med politiet. Mannen uten minne er fortsatt usikker på fremtiden.

Mann med hukommelsestap

IDENTIFISERT AV TSJEKKISK EKTEPAR: Mannen som nå bare kaller seg John Smith har levd med hukommelsestap siden midten av desember 2013.

Foto: Oslo politidistrikt

«John Smith» fikk onsdag beskjed av Oslo-politiet om at hans foreldre har bekreftet hans identitet overfor tsjekkisk politi. Torsdag har politiet hatt en lengre samtale med mannen selv og hans bistandsadvokat.

– I dag har vi diskutert detaljene rundt dette med foreldrene med ham, politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til NRK.

Politiet i Oslo føler seg sikre på at de nå har rett identitet på mannen.

– Vi har fått to separate tips på denne identiteten. Når vi i tillegg har oppsøkt foreldrene som har utpekt ham som deres sønn, så føler vi oss ganske sikre, sier Henriksbø.

Ifølge Henriksbø er målet nå å få ytterligere formell verifisering av identiteten, blant annet gjennom DNA-sammenligning.

– I tillegg til DNA-sammenligning skal vi fortsette med flere formelle undersøkelser.

Se intervju med politiadvokat Sturla Henriksbø

Politiet har i dag hatt samtaler med mannen som kaller seg "John Smith" og er rimelig sikre på at de kjenner hans identitet.

– Usikker på fremtiden

Da NRK snakket med «John Smith» torsdag kveld fortalte han at politiet informerte ham om sporene til Tsjekkia, men at han ble informert gjennom media om at foreldrene hadde meldt seg.

– Jeg har ikke ord. Når de sier at de er foreldrene mine, så må jo det bety at de kjenner meg, sier han til NRK.

Han sier at ingenting i hukommelsen hans er endret, og han lurer på om bilder eller stemmene til foreldrene hans vil vekke minnet til live igjen. Ifølge politiadvokat Henriksbø er «Smith» fortsatt bekymret.

– Han er selvsagt veldig lettet over at vi har noe konkret, samtidig er han bekymret og usikker på fremtiden, sier Henriksbø til NRK.

Mysteriemannen som kaller seg «John Smith» ble i desember funnet forkommen ved et industriområde i Grenseveien i Oslo. Politiet mistenker at han kan ha blitt utsatt for en straffbar handling.

Tidligere denne uken ba Oslo-politiet publikum om hjelp for å få bekreftet mannens identitet.