Hopp til innhold

Fikk telefon om at babyen kunne være utsatt for meslinger

Tonia Bakken Kalantzakou og fem måneder gamle Athene var på legevakta i Oslo samme dag som en ansatt der ble syk.

Tonia Bakken Kalantzakou med babyen Athena

LETTET: Athene, som sitter på mamma Tonia Bakken Kalantzakous fang, ble heldigvis ikke smittet med meslinger, og skal vaksineres så fort det lar seg gjøre.

Foto: Anders Fehn / NRK

Noen dager etter legevaktbesøket kom avisoverskriftene om at en ansatt på legevakta var blitt syk av meslinger, og at folk som hadde vært der kunne være smittet.

– Da fikk jeg full panikk. Jeg så ordene flimre: ja, det var den datoen jeg var der. Da stoppet hjertet, sier Tonia Bakken Kalantzakou da NRK møter henne.

Athene på fem måneder ligger og sover i barnevogna mens mor prater. Den lille jenta er nå utenfor fare.

Men dagene mellom telefonen fra legevakta og til de kunne slå fast at Athene ikke var syk, var vanskelige. Hun var livredd for at babyen hennes var smittet.

– Jeg lette etter symptomer, sjekket om hun hadde feber, og tenkte på det hele tiden, sier tobarnsmoren.

Googlet seg redd

Fem personer er hittil i år smittet av meslinger på Østlandet. Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager.

Fordi Athene bare er fem måneder er hun ennå ikke vaksinert. Det kan tidligst skje når hun er ni måneder. Det vanligste er å vaksinere mot meslinger når barna er rundt 15 måneder.

Av den grunnen hadde familien like før avlyst en tur til Hellas, i frykt for meslingepidemien i Sør-Europa.

– Derfor ble jeg så engstelig, for jeg hadde lest en del om det.

Og selvfølgelig googlet hun forferdelige komplikasjoner av meslinger.

Tonia Bakken Kalantzakou

VAR REDD: Tonia Bakken Kalantzakou sier hun tenker mye på at datteren kunne ha blitt syk og fortsatt ikke kan vaksineres, men at hun ikke lar det hindre henne å gjøre vanlige ting.

Foto: Anders Fehn / NRK

Roser legevakta

Legevakta forklarte at den mesling-smittete ansatte ikke hadde hatt kontakt med pasienter, og at det derfor var liten sjanse for at Athene var smittet.

Jon Ørstavik

GLAD FOR ROS: – Vi er veldig glad for at hun er positivt til oss og det hun har fått av informasjon, sier Jon Ørstavik ved legevakta i Oslo.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Tonia Bakken Kalantzakou skryter av de ansatte på legevakta som forsøkte å roe henne ned og gi henne god informasjon.

– Men det er likevel lettere sagt enn gjort, når du er så redd for at babyen din er syk.

Avdelingsdirektør ved legevakta, Jon Ørstavik, sier de den siste tiden har snakket med mange mennesker om meslinger, og setter pris på rosen.

– Vi ser at det er en del som blir unødvendige engstelig. Det er viktig for oss å bidra til å holde det nede, sier han.

I forrige uke dro 16 personer til legevakta i Nes for å ta vaksinen, etter at en kvinne trolig er smittet med meslinger. Også passasjerene på et SAS-fly fra Oslo til Stavanger ble kontaktet av Folkehelseinstituttet, etter at en syk person var om bord i flyet.

– Vaksiner barna dine!

I et innlegg på Facebook har Tonia Bakken Kalantzakou delt historien sin med andre mammaer. Hun ønsker ikke å hausse opp eller skape overdreven frykt for meslinger. Men har én oppfordring:

Kjære alle foreldre: vaksiner barna deres! Det er en plikt for fellesskapet, for våre uskyldige, små barn og vår folkehelse

Tonia Bakken Kalantzakou på facebook

– Så lenge nok av oss er vaksinert, så vil utbruddene dø hen, tilføyer Jon Ørstavik ved legevakta.

Han forklarer at meslinger tidligere var en vanlig sykdom, før man innførte vaksine i 1969. Selv om sykdommen kan være alvorlig, så går det stort sett bra.

– Det er en del myter om meslinger og vaksiner. Det vil være fornuftig å holde seg til informasjonen til for eksempel Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet sier de ikke har tid til å snakke med NRK.

Tonia Bakken Kalantzakou med barnevogna

ENDELIG PÅ TUR: I en hel uke måtte Tonia Bakken Kalantzakou og Athene holde seg inne, fordi de ikke skulle møte på andre uvaksinerte barn i tilfellet Athene var smittet.

Foto: Anders Fehn / NRK