Fikk smør i julegryta

Frelsesarmeen fikk et helt spesielt bidrag i julegryta under lørdagens konsert på Egertorget i Oslo sentrum. Nesten 60 000 kroner, fem euro og to og et halvt kilo smør lå i gryta da dagen var omme.

To og et halvt kilo smør havnet i Frelsesarmeens julegryte

En giverglad svenske uten penger la to og et halvt kilo smør i Frelsesarmeens julegryte.

Foto: Andrew Hannevik

Frelsesarmeens assisterende informasjonssjef, Geir Smith-Solevåg, sier det var en giverglad svenske uten penger som sto for bidraget.

Geir Smith-Solevåg

Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen sier givergleden er stor også i år.

Foto: Frelsesarmeen / Carina Eide Øyan

– Det kom en kar forbi en av grytevaktene våre og sa at han ikke hadde så mye penger, men han hadde noen kilo smør og lurte på om vi var interessert i det. Og det må man jo si ja til i disse tider.

At noen har lagt smør i gryta har aldri skjedd før, men stort sett hvert år får Frelsesarmeen én eller flere overraskelser.

– I fjor var det en plastpose med 40 000 kroner som dumpet ned i en av grytene våre, og tidligere i desember i år fikk vi 20 000 kroner i en konvolutt.

Også i fjor la noen en konvolutt med 20 000 kroner i julegryta.

Og hva skjer med smøret?

– Vi skal sørge for at det kommer noen som trenger det til gode på en eller annen måte, sier Smith-Solevåg.

– Enten direkte, eller ved at vi auksjonerer det til høystbydende og putter pengene i gryta.

"Alle" gir

Major Chris Pender ved julegryta

Mandag morgen spilte major Chris Pender kornett ved Frelsesarmeens julegryte utenfor Nationaltheatret. Flere kom bort og la penger i gryta.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie, NRK

Mandag morgen sto Smith-Solevåg grytevakt utenfor Nationaltheatret, og mens NRK snakket med ham kom mange bort og puttet penger i gryta.

– Men det som kanskje er mest gripende er når vi ser en tigger som kommer og tømmer koppen sin med mynter oppi gryta.

Ny rekord hvert år

I 2010 kom det inn nesten 25 millioner kroner i grytene, og det var rekord for femte år på rad. Disse pengene ble i løpet av året brukt til mer enn 50 000 esker og poser med mat til vanskeligstilte.

I følge Smith-Solevåg er givergleden stor også i år, og så gjenstår det å se om en eventuell smør-auksjon vil være med på å sette ny rekord.