Hopp til innhold

Kona tok livet sitt: – Rask hjelp var livsviktig for at jeg skulle klare å takle det

Hvordan kommer du deg videre etter at din nærmeste plutselig tar sitt eget liv? Et lavterskeltilbud som skal hindre at depresjon og angst gir langvarige plager, er blitt en suksess. Hugo Karlsen fikk hjelp to dager etter at kona tok livet sitt.

Hugo Karlsen

GODT KJENT: Hugo Karlsen har drevet Jokerbutikken på Lørenskog i 33 år. Da kona May døde syns han det var vanskelig å møte kunder.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Jeg var mye i kulissene etter at kona mi døde. Folk syns nok det var litt vanskelig å møte meg og se meg i øynene etter det som har skjedd.

Hugo Karlsen (64) sitter bak kassa på Jokerbutikken på Lørenskog. En butikk han har drevet i snart 33 år. Mange i lokalmiljøet kjenner Hugo godt. Han var lenge med i idrettslaget, og er på hils med de fleste kundene sine.

– Jeg og hunden min bor i huset ved siden av butikken her. Charlie var egentlig kona mi May sin, men han har vært en stor trøst for meg etter at hun gikk bort.

Det var 4. september i fjor at 64-åringen mistet sin May. I mange år hadde hun vært plaget av angst. Likevel kom selvmordet som et sjokk på ham. Sammen har de tre voksne barn.

– Familien og jeg har valgt å være åpne om det som skjedde fra første stund. May jobbet som lærer og vi visste det ville bli snakk. Det var en veldig tøff tid.

Mange lider av angst

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) vil rundt en firedel av den norske befolkningen rammes av en angstlidelse i løpet av livet, mens en av fem vil bli rammet av depresjon.

Tilbudet han fikk heter «Rask psykisk helsehjelp», og er et behandlingsprogram der personer over 18 år med lettere og moderat angst og depresjon skal få hjelp, uten henvisning, ventetid eller egenandel. Det var dette tilbudet Hugo benyttet seg av.

Etter en vurdering vil de som henvender seg få veiledet selvhjelp, kurs eller terapi. Målet er å forebygge langvarige, alvorlige psykiske problemer. Angst og depresjon er en stor årsak til at folk blir langtidssykemeldt, og hensikten med prosjektet er at folk ikke skal bli borte fra jobb i lengre perioder.

Fra man tar kontakt til man får et tilbud skal det ikke ta mer enn to uker. Hvis de trenger langvarig hjelp, blir de henvist videre.

Artikkelen fortsetter under videoen

Hugo Karlsen forteller om sitt møte med Lørenskog kommunes helsetilbud til psykisk syke.

FIKK RASK HJELP: Hugo Karlsen fikk psykologisk hjelp av Lørenskog kommune bare to dager etter at kona hans tok sitt eget liv.

Turte ikke å dra til Syden

– Jeg hadde aldri vært skikkelig syk før. Men etter jeg fikk angst har jeg hatt et par korte perioder med sykemelding.

Det er to og et halvt år siden Bjørn Fæster (57) falt om på gaten med blødende magesår. Etter en liten stund begynte han å utvikle negative tanker og etter hvert angst.

Bjørn Fæster

FIKK ANGST ETTER MAGESÅR: Bjørn Fæster (55) falt om på gaten med blødende magesår. – Jeg hadde aldri vært skikkelig syk før. Men etter jeg fikk angst

Foto: Gøril Furu / NRK

– Da jeg skulle reise til Syden begynte jeg tidlig å bekymre meg over om de hadde gode sykehus der, om det var mat jeg kunne spise. Jeg kunne våkne om natta, gjennomsvett og helt utmattet.

Bjørn ble undersøkt hos en lege, men de fant ikke noe fysisk galt. Legen foreslo at han skulle ta kontakt med «Rask psykisk helsehjelp» i kommunen. Det ble redningen.

– Jeg har hatt fem timer med psykolog. Der har jeg fått hjelp til å utvikle metoder for å mestre angsten. Hvis de negative tankene kommer klarer jeg å snu dem, forteller Bjørn til NRK.

Lørenskog kommune startet opp pilotprosjektet med «Rask psykisk helsehjelp» i 2013, sammen med tolv andre kommuner og bydeler i landet. I fjor var det 360 som henvendte seg til Lørenskog kommune, hittil i år har 253 personer tatt kontakt.

Også i de andre kommunene og bydelene meldes det om at tilbudet blir mye brukt, og samtlige opplever en gradvis økning.

I år utvides tilbudet til ytterligere fem kommuner.

Gode erfaringer fra England

Anette Mjelde

GODE ERFARINGER: Angst og depresjon er årsaken til at mange faller ut av arbeidslivet. Derfor er det viktig å få hjelp så raskt som mulig, sier Anette Mjelde i Helsedirektoratet.

Foto: Gøril Furu / NRK

Rask psykisk Helsehjelp bygger på den britiske modellen ”Improving access to psychological therapies” (IAPT). I England har behandlingstilbudet vist gode resultater.

– At tilbudet er så lett tilgjengelig, ikke krever henvisning fra lege og i tillegg er gratis, er nok årsaken til at det er en suksess, sier Anette Mjelde, avdelingsdirektør for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet.

Mange søker hjelp for seint. I tillegg er det mange, særlig menn, som ikke søker hjelp i det hele tatt dersom de får angst eller blir deprimert.

– Angst og depresjon er årsaken til at mange faller ut av arbeidslivet. Og når du først har falt ut er det vanskelig å komme tilbake. Derfor er det viktig å få hjelp så raskt som mulig, sier Mjelde til NRK.

– Kan dette tilbudet bli landsdekkende?

– Vi følger nå nøye med på de pilotprosjektene som er i gang. Tilbakemeldingene så langt er gode, sier Mjelde.

Fikk hjelp etter to dager

– Her er barnebarna og barna mine. Det sies at barnebarn er livets dessert. Det kan jeg være enig i, sier Hugo Karlsen og gliser.

64-åringen peker på bilder av smilende barn som henger på veggen. Bare to dager etter at May døde fikk Hugo psykisk helsehjelp.

– May døde på en onsdag. Dagen etter ringte jeg for å snakke med noen. Allerede på fredag var jeg inne og snakket med noen.

– Det var utrolig viktig for at jeg skulle klare å takle hverdagen videre. Som selvstendig næringsdrivende var det viktig å komme tilbake i vanlig jobbrutine.

Hugo Karlsen

TO GODE VENNER: Hugo og hunden Charlie går tur i nabolaget hver dag. – Charlie var egentlig kona mi May sin, men han har vært en stor trøst for meg etter at hun gikk bort.

Foto: Nina Eriksen / NRK