Johnny Thomassen.
Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK– Noe slikt har, så vidt meg bekjent, bare skjedd en gang i verden siden sist det skjedde i Norge i 2006, så dette er en verdensnyhet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.
Det var familien Thomassen, som eier hytta, som oppdaget meteoritten da de var innom for å sjekke at alt stod bra til, skriver VG.
– Vi tenkte ikke så mye på dette før vi fikk vite hva det var, forteller Johnny Thomassen.
Gikk rett gjennom taket
Etter noen sjekketelefoner viste det seg at hullet i taket og den svarte steinen som lå på plattingen nedenfor kan være en verdenssensasjon.
Meteoritten må ha truffet Rodeløkka kolonihage i løpet av den siste uka. Den ene delen av steinen ble funnet ved siden av hytta, mens den andre satt fast i taket.
– Jeg er glad den traff taket og at den er hel. Det hadde vært litt skummelt om den traff når noen var her, sier Johnny Thomassen.
- Les også: Simon fikk nesten meteoritt i hodet
Kan være mye verdt
Steinen er på størrelse med en snøball og er like tung som en vanlig stein.
I Norge er det registrert bare 14 meteorittfunn siden 1848, siste gang i Moss i 2006. Steinen vekker stor interesse og kan være mye verdt.
– Denne steinen kommer nok fra et meteorittfall som var synlig over hele Sør-Norge. Det er kollisjoner ute i verdensrommet som har styrt den i retning jorden, forteller Ødegaard.
- Les også: Gir aldri opp jakten på meteoritten som forsvant
- Les også: Meteorittfeber i Troms
Svært sjelden
Steinen består av stoffer fra asteroider som har kollidert tidlig i solsystemets utvikling, og kan ifølge Ødegaard fortelle mye om hvordan asteroidebeltet var for flere milliarder år siden.
– Dette er en svært sjelden meteoritt, fordi du ser på snittet i den at den inneholder biter av mange forskjellige bergarter som er kittet sammen, en såkalt breksje, forklarer geofysiker Hans Amundsen, medlem av NASAs astrobiologiske institutt.
Breksjen er dannet ved at en meteoritt først har knust bergartene på en annen planet før et nytt nedslag har slynget biter ut i verdensrommet.
– Jeg trodde det var en gråstein
Anna Thomassen trodde det var en vanlig stein, da sønnene fortalte om hva som hadde skjedd ved kolonihytta.
Selv om familien har belaget seg på at mediaoppstyret vil vare noen dager til, synes hun det er morsomt at meteoren landet akkurat i deres kolonihytte.
– Det er veldig sjelden at slikt skjer, så dette er veldig rart, sier Anna Thomassen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Anne Thomassen trodde først ikke på at steinen som krasjet gjennom hyttetaket var en meteor.
Foto: Ingrid Vestre Haram / NRKLitt fristende er det å beholde de sjeldne steinene, men først skal de til Geologisk museum på Tøyen for å bli undersøkt.
– Vi får beholde dem hvis vi har lyst, men kommer nok til å gi dem bort til et museum.
- Les også: Flere meteoritter kan treffe jorda
- Les også: – Ikke bare én meteoritt som tok knekken på dinosaurene
- Se video: Newton spesial om meteoritter