Fikk håkjerringa på kroken

Bare noen hundre meter utenfor Strømstad havn fanget Johan Thörnäs og Gustav Englund en nesten tre meter lang håkjerring.

Denne Håkjerringa ble fanget i Kosterhavet av sportsfiskerne Gustav Englund og Johan Thörnäs som slapp den ut i havet igjen. Hjemmevideo.

Denne Håkjerringa ble fanget i Kosterhavet av sportsfiskerne Gustav Englund og Johan Thörnäs, som slapp den ut i havet igjen.

Det var i de tidlige morgentimer 23. juli at sportsfisker Gustav Englund sammen med kompisen Johan Thörnäs dro den 285 cm lange haien om bord i båten.

Men ideen om å prøve å fange den store haien kom flere måneder tidligere.

– Vi hadde hørt rykter om at fiskebåtene noen ganger merket en hai som beit i trålen deres. Da tenkte vi at det kanskje fantes en liten sjanse for at det var en håkjerring der ute, forteller Thörnäs.

– Viktig å være forberedt

Håkjerringa er kjent for å ha dårlig syn, som gjør at de er avhengige av andre sanser for å finne mat.

Englund og Thörnäs visste derfor tidlig at de måtte ha agn med en sterk lukt, hvis de skulle ha en sjanse til å lokke den store haien til seg.

Med et stykke sel og makrell hadde Gustav og Johan håp om å lokke til seg Håkjerringa.

Med et stykke sel og makrell hadde Englund og Thörnäs håp om å lokke til seg håkjerringa.

Foto: Privat

Med litt flaks fikk de tips om en død sel som hadde drevet i land i vinter som de hentet og frøys ned fram til den store dagen kom.

– Disse haiene er det største og tyngste man kan få på kroken i svenske vann, og man får ikke en sånn hai ved å sitte hjemme i sofaen. Det er viktig å være forberedt på å legge ned den tiden og de forberedelsene som kreves, påpeker Englund.

Lang ventetid

Sent på kvelden for rundt to uker siden, da den verste båttrafikken utenfor Strømstad havn hadde gitt seg, la de ut på det som skulle bli deres livs største fisketur.

Etter de hadde festet agnet på kroken og lagt ut lina begynte ventetiden. Omtrent tolv timer senere nappet det i linen til Englund og det tok ikke lang tid før de innså hva som er på kroken.

– Da begynte det tyngste og tøffeste sportsfisket som jeg noensinne har kjempet med. Man får et ganske høyt adrenalinkick, men vi gjorde det vi kunne for å dokumentere dette med film og bilder slik at vi kunne sette ut haien igjen så fort som mulig, sier Englund.

Håkjerringa veide omtrent 193 kilo og er den neste største haien som er fanget i Sverige.

Håkjerringa veide omtrent 193 kilo og er den neste største haien som er fanget i Sverige.

Foto: Privat

– En ubeskrivelig følelse

Etter ti minutter fikk de til slutt den 193 kilo tunge håkjerringa opp i båten. Haien er vanligst å finne mellom 200 og 600 meters dyp. Det er derfor svært uvanlig at en håkjerring svømmer rundt kun noen få meter utenfor Strømstad havn.

– Den er definitivt den største haien som er fanget så nærme land, og det er det som er så spesielt, forteller Thörnäs.

Det ble mye ventetid for Gustav Englund før de, etter 12 timer, fikk napp.

Gustav Englund var utslitt etter en intens ti minutters kamp mot håkjerringa.

Foto: Privat

De to sportsfiskerne forteller at den store fangsten var verdt alle månedene med planlegging og timene med venting.

– Når man har satt seg et mål og jobber sammen for å nå dette målet og faktisk lykkes, det er en helt ubeskrivelig følelse, ler Thörnäs.