Fikk en forsmak av serien «Hjem»

I går var vestfossingene invitert til en spesiell fest. De fikk nemlig se de to første episodene av NRKs nye dramaserie «Hjem» som er spilt inn i Vestfossen de siste månedene.

Vestfossingene fikk se de to første episodene av "Hjem".

Vestfossingene fikk en forsmak av serien som er spilt inn på deres hjemsted.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Det var mange fornøyde innbyggere som hadde tatt turen til Fredfoss der de fikk en liten forsmak av serien. Blant dem var ordfører Ann Sire Fjerdingstad i Øvre Eiker.

– Det var helt fantastisk. Det var en stor opplevelse å få lov til å være her og se på det. Jeg kan nesten ikke vente til å få med meg neste episode, sier hun.

Ann Sire Fjerdingstad.

Ordføreren i Øvre Eiker Ann Sire Fjerdingstad var stolt etter å ha sett de to første episodene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Er du stolt?

– Kjempestolt. Jeg er også stolt av alle innbyggerne mine og alle de som har vært med å bidratt til å virkeliggjøre denne drømmen for NRK. De har virkelig tilrettelagt. Både næringsliv og frivillige har stått på som bare det for å tilrettelegge, og de har skaffet alt NRK har ønsket, sier hun.

Randi Berg er født og oppvokst i Vestfossen. Også hun var til stede for å se de to første episodene.

– Dette var veldig bra. Veldig spennende og jeg tror det blir en bra serie. Det var artig å se fra hjemstedet mitt, sier hun og legger til at hun blir stolt over å være fra Vestfossen.

– Vestfossen har blitt et veldig bra sted, og det er bra at andre også får øynene opp for det.

– En levende gate

Produsent for «Hjem», Pål O. Nissen, røper litt av hva serien handler om.

Pål O. Nissen.

Pål O. Nissen er produsent for NRKs nye serie «Hjem».

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det er tre hovedkarakterer som får livet sitt snudd opp ned fordi de ikke har den faren de trodde de hadde, og de har to søstre de ikke visste de hadde. Det handler om å finne et nytt liv etter dette.

Han tror at noen kan kjenne seg igjen i serien når det gjelder løgner i familien og det å holde ting skjult for hverandre.

– Det som skjer i serien er at man begynner å lete etter sitt egentlige opphav, og det er det jo mange som ønsker å vite, sier han.

– Hvorfor valgte dere Vestfossen som ramme for serien?

– Det er fordi Vestfossen har en veldig fin gate, det er en levende gate. Vi trengte et univers der karakterene måtte forholde seg til hverandre. Det er såpass lite, også ser man ut på bondelandskapet og fine gårder, og en av karakterene er bondejente.

«Himmelblå-effekt»

Ordføreren sier at de vil bruke serien for alt den er verdt.

– Mange har forventninger om en slags «Himmelblå-effekt» der Vestfossen virkelig blir satt på kartet, hva tenker du om det?

– Vestfossen har vært på kartet lenge det, for det er kulturhovedstaden i Øvre Eiker. Så det er kjent utenfor Øvre Eiker og egentlig Norges grenser også, det er takket være Morten Viskum. Men nå har vi fått enda en ny juvel i hatten her oppe, og det er nettopp innspillingen av «Hjem»-serien. Så vi venter enda flere turister som vi skal bygge på både rundt «Hjem» og rundt kulturhovedstaden vår.

Produsenten sier det er umulig å vite effekten av serien.

– Men en får satt det på kartet. Allerede nå som kommer folk innom bensinstasjonen og spør om innspillingen, sier han.

– Kan ikke tenke meg et bedre sted

Jannike Kruse har en av hovedrollene. Hun var svært fornøyd etter at hun for første gang hadde sett opptakene ferdig klippet.

– Det var veldig godt å høre vestfossingene le og gråte om hverandre. Vi har jo håpet at spesielt de skulle like det, sier hun.

Kruse syns stedet fungerer helt utmerket som ramme for serien.

– Det er lite nok til at det er intimt, og det er stort nok til at det er armslag. Jeg er ikke veldig bevandret i bygde-Norge, men jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å produsere tv. De tok oss godt imot.

Det kan Kaia Varjord bekrefte. Også hun har en av hovedrollene i serien.

– Det blir spennende å se hvordan det norske folk tar det, sier hun.

Serien har premiere på NRK1 søndag 28. oktober og innspillingen av sesong to er allerede i gang.

Jannike Kruse, Kaia Varjord og Heidi Ruud Ellingsen.

Jannike Kruse, Kaia Varjord og Heidi Ruud Ellingsen har hovedrollene i den nye serien.

Foto: Knut Brendhagen / NRK