Hopp til innhold

Kenneth fikk elektrisk støt i jacuzzi: – Jeg kunne dødd

Interessen for spabad har økt blant nordmenn gjennom pandemien. Nå advarer Kenneth Frøland andre som bruker jacuzzi hjemme.

Kenneth Frøland innlagt ved Sykehuset Østfold

INNLAGT: Kenneth Frøland ble hentet av ambulanse etter at han fikk strøm ledet gjennom kroppen etter et bad i jacuzzien.

Foto: privat

– Jeg har hatt sinnssykt flaks. Jeg kunne dødd, sier Kenneth Frøland.

For tre uker siden tok 41-åringen seg et bad i jacuzzien hjemme i Skiptvet. Underveis i det 30 minutter lange badet merket han at noe ikke stemte.

Badet kunne fått fatale konsekvenser.

– Jeg følte plutselig murring i kroppen og fingrene mine begynte å krølle seg når jeg la brystet inntil boblebadet for å få luft. Jeg måtte bruke makt for å brette dem ut. Så begynte jeg å lukte svidd elektrisitet.

Tidligere den samme uken hadde han vasket jacuzzien og fylt den opp med nytt vann. Da glemte Frøland å stenge av vannet.

Han tror vannet har rent over og at en lekkasje har ledet vann inn i koblingsboksen.

– Hadde jeg hatt beina stående i jacuzzien kunne jeg kollapset helt. Sikringsboksen skulle være vanntett, men det var den åpenbart ikke.

Jacuzzi

Denne jacuzzien badet Kenneth Frøland i da han fikk strøm gjennom kroppen. Selskapet han kjøpte jacuzzien av er i dag konkurs.

Foto: privat

– Føltes ut som en million nåler

Frøland har jobbet som rørlegger i flere år, og skjønte fort at han måtte ut av vannet. Utover kvelden ble smertene gradvis verre.

– Det begynte å prikke kraftig i føttene. Det føltes ut som en million nåler, beskriver han.

Avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Johan Marius Ly, sier at det er viktig å ha respekt for elektriske produkter og vann.

– Strøm og vann kan være en livsfarlig kombinasjon. Vann øker sannsynligheten for en feil ved det elektriske produktet, og minsker samtidig hudens evne til å motstå strømgjennomgang.

Gjennom pandemien har interessen for spabad økt i Norge. På Finn var det en 30 prosents økning i søk etter «jacuzzi» fra 2019 til 2021.

Advarer andre med jacuzzi

DSB ha ingen innrapporterte elulykker eller alvorlige hendelser med spabad.

Men i 2014 ble de kjent med en potensiell fare for strømulykke ved en bestemt type oppblåsbart spabad, men det er ikke rapportert inn at det skal ha skjedd alvorlige hendelser.

I Skiptvet ble Kenneth Frøland raskt hentet av ambulanse. Helsepersonell utførte deretter EKG-måling for å fastslå om hjertet slo riktig.

Kenneth Frøland i ambulansen.

Kenneth Frøland tok det hele med et smil da han ble fraktet i ambulansen til sykehuset.

Foto: privat

Etter en natt med overvåking ved Sykehuset Østfold ble han skrevet ut. Men det tok fjorten dager før Frøland ble helt bra igjen.

Han tror det er flere årsaker til vannet i boblebadet plutselig ledet strøm. Jacuzzien er åtte år gammel, han tror det har vært en sikringsfeil og at det kom vann inn i det elektriske systemet.

Jacuzzien kortsluttet aldri.

– Det burde vært en sikring som skulle fått jordfeil og kollapset. Men nå skal badekaret deles i biter, og det skal utføres el-sjekk i hele huset. Det anbefaler jeg alle å gjøre, sier Frøland.

Les også: Kommune likte ikke fargen: Stoppet foreldrenes dugnad

Korridor ved Kråkerøy Ungdomsskole før det ble malt (t.v.) og etter at det ble malt av foreldre på dugnad (t.h.)
Korridor ved Kråkerøy Ungdomsskole før det ble malt (t.v.) og etter at det ble malt av foreldre på dugnad (t.h.)