Hopp til innhold

– En psykisk belastning å vente

Kreftpasienter ved sykehusene i Oslo fikk beskjed om å vente til over sommeren med behandling. Helge Skudal skulle egentlig ikke behandles før i august.

Radiumhospitalet

Poliklinikkene ved Radiumhospitalet og Ullevål sykehus er nedbemannet med rundt 20 prosent mellom St. Hans og midten av august. Derfor har flere kreftpasienter fått behandlingen utsatt.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Først fikk jeg beskjed om at jeg hadde en hissig type kreft, og at behandlingen skulle startes umiddelbart. Da blir jeg jo litt urolig når jeg får beskjed at det vil ta tre måneder før det skjer noe.

I begynnelsen av mai fikk Helge Skudal bekreftet at han hadde prostatakreft. Han ble innkalt til Radiumhospitalet noen uker senere, men første møte med lege var ikke før 17. august.

– Jeg hadde sett for meg at behandlingen skulle starte med en gang. Men når jeg skal inn til konsultasjon i august begynner behandlingen enda senere enn det.

Prostatakreft er den vanligste formen for kreft blant menn, og rundt 3 prosent av alle som får påvist krefttypen dør av det.

Skudal synes det var ubehagelig å vite at han ikke ville komme inn til behandling før i august.

– Det er en ganske lang ventetid hvor man går og tenker på hva konsekvensene av all ventingen kan bli.

20 prosent ned

Poliklinikkene ved Radiumhospitalet og Ullevål sykehus er nedbemannet med rundt 20 prosent mellom St. Hans og midten av august. Ifølge sykehusene skal ikke det reduserte tilbudet få noen konsekvenser for alvorlig syke.

Personer med svært hissige kreftformer skal få behandling uansett.

Selv om Skudal har fått bekreftet at han har en aggressiv form for prostatakreft ble han først innkalt til behandling i august.

– Jeg har ringt sykehuset nesten hver dag for å se om de kan gjøre noe. Hver gang får jeg kontakt med en sekretær eller sykepleier som sier at de ikke kan gjøre noe med saken.

Kjell Magne Tveit

Kjell Magne Tveit, leder ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet, ønsker at kreftpasienter skal vente maks en måned på behandling.

Foto: Andrea Melby / NRK

– Ikke så farlig

– Selv om det ikke er så farlig medisinsk sett, så er det selvsagt en psykisk belastning å vente så lenge.

Det sier Kjell Magne Tveit, leder ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet.

Etter at NRK begynte å undersøke saken til Skudal på onsdag har Radiumhospitalet bestemt seg for å kalle ham inn til behandling allikevel. Det forklarer avdelingslederen på denne måten:

– Ventetiden er blitt for lang, og derfor har vi bestemt oss for å holde åpent noen ekstra timer i poliklinikken. Blant annet vil vi ha flere behandlinger på ettermiddagen.

Ifølge Tveit er det et problem at legene skal ha sommerferie samtidig som mange pasienter trenger behandling.

– Det å avvikle sommerferie er en stor utfordring når behandlingene bør skje så fort som mulig.

Selv om sykehus setter inn flere folk for å få unna noe av køen, så vil fremdeles mange pasienter måtte vente på behandling.

– Pasienter bør komme til behandling i løpet av noen uker, og maks en måned. Dette håper vi å få til i løpet av høsten.

Har du opplevd noe lignende? Bruk kommentarfeltet!