Fikk 40 kvinner til Oslo

De ti som ble pågrepet og siktet for organisert hallikvirksomhet i Oslo i dag, har trolig fått mellom 30 og 40 bulgarske kvinner til Norge.

Politiaksjon
Foto: Henning Lillegård, Dagbladet

De ti, tre kvinner og sju menn, er siktet for å organisere kvinner fra Bulgaria til prostitusjon i Norge. Én av de pågrepne er også siktet for menneskehandel.

Sistnevnte ble anmeldt til politiet av en bulgarsk kvinne. Han er siktet for å ha misbrukt hennes sårbare og vanskelige situasjon i hjemlandet til å utnytte henne til prostitusjon i Norge, ifølge politiadvokat Line Steen Presthus.

Også i Stavanger har politiet pågrepet og halliksiktet en person. Det er foreløpig uklart hvilken konkret link det er mellom ham og de pågrepne i Oslo.

- De som er pågrepet, har hjulpet eller organisert kvinnner fra Bulgaria til Norge og hjulpet dem med leiligheter og så videre, sier politioverbetjent Øyvind Norgarden.

To av de siktede mennene er nordmenn, mens ytterligere tre har norsk statsborgerskap, men er fra Tyrkia. I tillegg er en bulgarsk og en tyrkisk mann siktet i saken.

Forskjellige roller

De tre kvinnene er alle bulgarske og skal ha hatt mer organisatoriske roller. De skal både ha prostituert seg selv og ha fungert som horemammaer i ligaen, opplyser politiet. Dette likner mønsteret politiet ser hos de prostituerte nigerianerne i byen.

Politiet mener de involverte i hallikligaen hadde forskjellige oppgaver i å finne jentene, organisere transport, boliger og tilrettelegge prostitusjon for flere titall bulgarske jenter.

De fleste har solgt seksuelle tjenester på gata i Oslo, mens noe av virksomheten har foregått i spesielle leiligheter.

- Det er snakk om mange kvinner, kanskje 30-40. Det er i hvert fall flere enn 20, sier Nordgarden.

 

 

Hallikaksjon

Over 60 politifolk slo til mot ti adresser tirsdag morgen.

Foto: HANSEN,JON TERJE H.

Mottakssenter

Politiet har opprettet et mottakssenter i Politihuset for de bulgarske kvinnene. Her skal de få tilbud om bistand og beskyttelse.

18 bulgarske kvinner ble tirsdag ettermiddag tatt hånd om på mottakssenteret.

Etterforskerne håper flere av kvinnene, som skal ha kommet til Norge ved hjelp av halliknettverket, vil stå fram som vitner i straffesaken mot de siktede.

Ved årsskiftet opprettet oslopolitiet en egen spesialgruppe som har som mål å kartlegge og etterforske menneskehandel, hallikvirksomhet og prostitusjon. Gruppen har navnet STOP.

Resultater

Faglig leder i STOP, Øyvind Norgarden, sa tidligere i år at STOPs arbeid begynte å gi resultater.

- Jeg er helt sikker på at vi kommer til å få konkrete saker utover i 2007, sa Norgaren til Østlandssendingen i slutten av april.

Han fortalte da at politiet arbeidet med å opprette straffesaker mot konkrete bakmenn. Nå har etterforskningen ført til pågripelser.

- Dette har vært en etterforskning som vi har holdt på med siden februar, og vi har hatt nøye kartlegging av både gateprostitusjonen og innemarkedet i Oslo den siste tiden, forteller Norgaren.

 

 

Hallikaksjon

Politiet aksjonerte blant annet mot Motzfeldtsgate 21.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Beviser

Aksjonen tirsdag morgen ble gjennomført for å sikre beviser. Den ble gjennomført på bakgrunn av en beslutning fra Oslo tingrett.

De ti ble pågrepet i dag tidlig, og ifølge Norgaren vil noen av dem trolig bli fremstilt for varetekt i morgen. Han utelukker heller ikke flere pågripelser.

- Vi vil ikke utelukke at det vil komme flere pågripelser. Vi er fortsatt veldig tidlig i etterforskningen og det gjenstår å ta avhør av de siktede, fornærmede og å gjennomgå beslagene vi har gjort, sier Norgarden.

 

 

Line Steen Presthus og Øyvind Nordgaren

Politiadvokat Line Steen Presthus og politioverbetjent Øyvind Nordgaren på pressekonferansen.

Foto: NRK