Hopp til innhold

Kommuneoverlegen etter besøk hos Villa Skaar Valstad: – Ikke behov for strakstiltak

Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen undersøkte onsdag rutinene ved sykehjemmet på Eidsvoll, etter ni dødsfall den siste tiden. Ingen av de smittede beboerne er alvorlig syke nå, sier kommuneoverlegen.

Kommuneoverlege Carl Magnus Jensen og FHI-ansatte ved Villa Skaar Valstad sykehjem på Eidsvoll onsdag.

INGEN HASTETILTAK: Kommuneoverlege Carl Magnus Jensen og FHI-ansatte var onsdag på besøk ved Villa Skaar Valstad sykehjem på Eidsvoll. Kommuneoverlegen sa etter besøket at det ikke blir iverksatt hastetiltak som følge av dagens arbeidsmøte.

Foto: Heiko Junge / NTB

Tirsdag ble det meldt om et nytt dødstall som følge av koronasmitte ved Villa Skaar Valstad. Den døde var en kvinne født i 1929, ifølge sykehjemmet.

Totalt har 9 av 23 beboere ved sykehjemmet mistet livet som følge av koronaviruset de siste to ukene.

Tirsdag varslet kommuneoverlege i Eidsvoll Carl Magnus Jensen Statens helsetilsyn om smitteutbruddet.

I formiddag var kommuneoverlegen og ansatte fra Folkehelseinstituttet sykehjemmet for å undersøke forholdene, iført smittevernutstyr.

– Hendelsen er veldig alvorlig. Smitte blant ansatte og ni dødsfall er det verste vi har hatt av hendelser i Eidsvoll så langt jeg kan huske, sier Jensen til pressen etter besøket.

Kommuneoverlegen påpeker at dialogen med sykehjemmets ledelse har vært god. Han legger til at dagens arbeidsmøte med sykehjemmet ikke har avdekket noe som gjør det nødvendig å iverksette strakstiltak.

– De har ikke avdekket alvorlige feil her som tilsier at det må settes i verk strakstiltak, sier Jensen.

kommuneoverlege i Eidsvoll Carl Magnus Jensen og to FHI-ansatte etter besøk ved Villa Skaar sykehjem på Eidsvoll

Kommuneoverlege i Eidsvoll Carl Magnus Jensen og to FHI-ansatte etter besøk ved Villa Skaar sykehjem på Eidsvoll.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Ingen beboere med alvorlige symptomer

Samtlige beboere ved sykehjemmet er eller har vært smittet. Ifølge kommuneoverlegen er det 13 beboere igjen på Villa Skaar Valstad nå. 1 beboer er utskrevet. 8 beboere er friskmeldt.

Ingen av beboerne som er smittet av koronaviruset har alvorlige symptomer, sier Jensen. Han sier det er uaktuelt å flytte de gjenværende beboerne.

– Det er ikke aktuelt, eller et hensiktsmessig tiltak. De som bor her er fortsatt syke med korona, eller friskmeldt.

FHIs representanter ønsket ikke å kommentere onsdagens undersøkelse nå, men varsler at det vil komme en rapport før helgen. Like etter klokken 11 reiste følget videre for å undersøke forholdene ved et kommunalt sykehjem.

Villa Skaar Valstad sykehjem i Eidsvoll

Ansatte ved sykehjemmet i smittevernutstyr onsdag morgen.

Foto: NADIR ALAM / NRK

– Det er en høyt prioritert oppgave, og vi har behov for å ha et lite arbeidsmøte før man reiser videre til neste sykehjem, sier kommuneoverlegen.

– Har erfart at tilstanden kan endre seg raskt

I tillegg til varselet fra kommuneoverlegen, har en tilkallingsvikar sendt et varsel til Helsetilsynet om det vikaren mente var et brudd på smittevernet, skrev VG tirsdag.

Administrerende direktør Richard Skaar Thorsrud er positiv til at kommuneoverlegen og FHI undersøkte forholdene ved sykehjemmet onsdag.

– Nå skal de skrive en egen rapport som vi får tilsendt, men vi har fått fine tilbakemeldinger om arbeidet. Vi får nok også tips om ting vi kan gjøre enda bedre.

Administrerende direktør i Villa Skaar, Richard Skaar Thorsrud

Administrerende direktør ved Villa Skaar, Richard Skaar Thorsrud.

Foto: Nadir Alam / NRK

Skaar Thorsrud sier situasjonen er «forferdelig tung å stå i».

– Jeg er veldig bekymret for dem som bor inne på Valstad. Jeg har vært inne og hilst på dem nå. Jeg er også bekymret for mine ansatte, som står i en situasjon som er veldig tøff. Jeg opplever at de gjør en veldig god jobb. Jeg er også bekymret for de pårørende, som sitter hjemme, og ikke får lov til å komme på besøk. De har sikkert også mange tanker og føler på utrygghet, sier Skaar Thorsrud.

Han sier han opplever tilstanden til beboerne som fortsatt bor ved sykehjemmet som god.

– Vi har erfart at tilstanden kan endre seg veldig raskt, fra «ingen symptomer» til «livskritiske symptomer». Så å komme med bastante uttalelser, det skal jeg passe meg for, men akkurat nå ser det veldig lovende ut.

Tilbakeviser kritikk i intern melding

Både kommuneoverlegen og Eidsvoll-ordfører John-Eirik Vika (Sp) har overfor VG uttrykt bekymring for at smitteutbruddet ved sykehjemmet kan ha vært knyttet til rotasjon av ansatte på tvers av arbeidsplasser.

Adm.dir. Skaar Thorsrud sendte fredag ut en melding på Villa Skaars interne meldingssystem.

I meldingen, som NRK har sett, tilbakeviser direktøren en VG-sak om at Villa Skaar skal ha benyttet en ansatt som har enn annen arbeidsgiver etter at man fikk påvist smitte ved sykehjemmet.

Direktøren sier han ikke kan gå inn i alle detaljer i saken, men påpeker at han er positiv til at saken skal evalueres av fagfolk. Skaar Thorsrud sier han selv har tatt initiativ til at Helsetilsynet skulle komme til sykehjemmet.

– Jeg har også snakket med kommuneoverlegen tidligere i dette sykdomsforløpet, og sagt at jeg ønsker at noen skal komme å evaluere vår innsats i ettertid. Alle disse tingene vil vi svare på overfor eksperter.

Vilberg helsetun i Eidsvoll, der flere pasienter har vært smittet

Det er oppdaget smitte hos tre pasienter og en ansatt på Vilberg helsetun (bildet). Smitten ble avdekket etter at smittesporing viste at en ansatt jobbet ved begge sykehjemmene, ifølge VG.

Foto: Nadir Alam / NRK

Overføres til Fylkesmannen

Helsetilsynet bekrefter onsdag at de har mottatt varsler knyttet til Villa Skaar, avdeling Valstad.

Etter å ha innhentet mer informasjon i saken er det besluttet at saken overføres tilsynsmessig til Fylkesmannen i Oslo og Viken, opplyser Nina Vedholm, kommunikasjonsdirektør i Statens helsetilsyn.

Hittil i november er det påvist nesten 100 smittetilfeller i Eidsvoll, opp fra 30 i oktober. Mellom 70 og 80 av tilfellene knyttes til Villa Skaar Valstad, ifølge kommuneoverlegen. Det er tidligere meldt at et tjuetalls ansatte er smittet.

Kommuneoverlege Jensen skriver i et dokument som ligger til grunn for de lokale reglene i Eidsvoll at smitten også har spredt seg til de ansattes husstander og øvrige omgangskrets.

Det er også påvist smitte ved Vilberg helsetun og en kommunal omsorgsbolig i Eidsvoll. Kommuneoverlegen og de FHI-ansatte undersøkte onsdag også disse institusjonene.