FFK med økonomisk pusterom

Men daglig leder Per-Erik Jacobsen sier at klubben ikke er friskmeldt økonomisk.

Per-Erik Jacobsen

Daglig leder i Fredrikstad FK, Per-Erik Jacobsen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– I forhold til den endringen vi fikk gjort økonomisk i fjoråret, leverer vi tall i henhold til det vi har fortalt forbundet i handlingsplanen. Det gjør at vi ender i gul sone for andre halvår i 2012, sier daglig leder i Fredrikstad Fotballklubb, Per-Erik Jacobsen.

Norges Fotballforbund (NFF) og klubblisensnemnda la i dag frem regnskapstallene innrapportert av klubbene i eliteserien og 1. divisjon per 30. desember 2012.

– Handlingsplanene gir god effekt

Yngve Hallén

Fotballpresident i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, la i dag frem regnskapstallene til Norge toppklubber.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

De viser at FFK har klatret fra «rød sone» til «gul sone». Det gir klubben et lite pusterom økonomisk, og sikrer at laget fra Plankebyen ikke får poengtrekk eller en ny irettesettelse fra forbundet.

– Vi fikk gjort en noen grep rundt refinansieringen som ble gjort på våren i fjor, og vi fikk flyttet en del gjeld og gjort om på en del avtaler. Vi har også kuttet en del kostnader, og snudd litt rundt på kostnadssiden. Dette gir oss et pusterom i forhold til å kunne jobbe videre, og vi ser at vi er på riktig vei. Vi har fått i gang et godt opplegg, sier Jacobsen.

Fotballpresident Yngve Hallén påpekte under presentasjonen at klubbøkonomien i Norge totalt sett fortsatt ikke er friskmeldt, men at man de siste årene har sett en klar forbedring av økonomistyringen i norske toppklubber.

– Vi er sikre på at de klubbene som har en trøblete økonomi i løpet av kort tid vil ta grep og justere dette inn, sier Hallén. Han viser til at handlingsplanene som er innført for de som ligger i rød sone har hatt god effekt.

Frykter ny periode i rød sone

Men det betyr ikke at FFK er friskmeldt økonomisk. Per-Erik Jacobsen sier til NRK at fjorårets nedrykk fra eliteserien gir klubben større økonomiske utfordringer.

– Det betyr en del økonomisk. Blant annet forsvinner mye inntekter fra medieavtalen, og publikum forsvinner. Det er veldig utfordrende, og det vil det også være en god stund fremover.

Frykter dere å falle tilbake til rød sone ved neste gjennomgang?

– Det kan være en utfordring i forhold til det. Absolutt.

Ifølge lisensreglene til NFF har en klubb lov til å ligge i rød sone i maks 36 måneder over en periode på 60 måneder. Fredrikstad Fotballklubb har i dag ligget i rød sone i 30 måneder.

Færre tilskuere enn budsjettert

Det betyr at klubben kan ligge i rød sone i kun 6 nye måneder over de neste to årene.

– For Fredrikstad sin del så kan de være i rød sone i én periode til. Deretter må de opp i gul sone og holde seg der. Hvis ikke risikerer de å miste lisensen, sier klubblisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug.

Per-Erik Jacobsen nevner blant annet at sviktende tilskuertall på Fredrikstad stadion skaper en uforutsigbar økonomisk situasjon.

– Det er utfordrende. Vi så at det ville bli en betydelig nedgang, men nå ligger vi 1500 tilskuere bak budsjett på noen av kampene, sier han.

FFK har i år budsjettert med et snitt på rundt 4900 tilskuere gjennom sesongen. Per i dag ligger snittet på snaut 4300.