Hopp til innhold

Festvideo vist for retten

HOKKSUND (NRK): Retten fikk tirsdag se en video som er tatt opp utenfor huset der Jonas Wendelborg Bråten ble påført de dødelige kuttskadene.

Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell

I RETTEN: Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

En av festdeltakerne filmet tilfeldigvis utenfor huset da krangelen mellom tiltalte og 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten pågikk. Videoen viser mange ungdommer som står utenfor huset og snakker. Plutselig er det noen som skriker. Fotografen går mot inngangspartiet.

Det er mye bevegelse i bildene og vanskelig å se hvem personene er. Etter noen sekunder ser man en person som holder et glass. Kort tid etter ser man tydelig at en person løftes opp. En gutt skriker: «Jeg blør for faen».

Få sekunder etter er videoen slutt.

Minnestund for Jonas Wendelborg Bråten

Jonas Wendelborg Bråten (17) døde etter å ha blitt slått med et glass på fest.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Les også: Festkrangel endte med dødsfall

Snudde seg bort

En 20 år gammel mann er tiltalt for å ha slått Jonas Wendelborg Bråten (17) med et glass i halsen. Det er usikkert om glasset var knust før slaget, eller om det knuste i det han slo. 17-åringen døde av skadene dagen etter. Etter at videoen ble spilt av i retten, spurte dommeren tiltalte om det er han man ser i filmen.

– Jeg klarer ikke å identifisere meg, svarte tiltalte.

Det er mange ungdommer til stede i rettssalen. Flere av dem snudde seg bort da videoen ble vist, og en person forlot salen. Flere gråt og holdt seg for ørene.

Tiltalte ser ned

Politiet har brukt videoen i sin etterforskning. Den var av svært dårlig kvalitet, men Kripos har brukt et program for å forbedre kvaliteten. Den tiltalte 20-åringen ser for det meste ned i bordet når vitner forklarer seg, men han så opp da videoen ble vist.

Harald Stabell

Harald Stabell er 20-åringens forsvarer.

Foto: Camilla Wernersen

– Han har sett dokumentene og filmen tidligere, så for ham er ikke dette nytt, sier forsvarer Harald Stabell til NRK.

20-åringen erkjente de faktiske forhold da rettssaken startet mandag, men han erkjente ikke straffskyld fordi han ikke husker noe av hendelsen.

– Det er klart det er belastende for ham å være her. Det er mye oppmerksomhet rundt saken og mange tilhørere, sier Stabell.