Festningscamping reddet

Det vil trolig bli tegnet ny avtale for drift av Fredriksten camping før nyttår. Den 51 år gamle campingplassen kan være sikret.

Fredriksten festning, Halden

Et nytt slag om Fredriksten festnings fremtid ser ut til å være avsluttet. Forsvarsbygg tror det skal være mulig å få til en avtale om ny campingplass, som både Riksantikvaren og campingplasseieren kan være fornøyde med.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Forsvarsbygg tror det skal være mulig å få til en avtale der både Riksantikvaren og eieren av campingplassen blir fornøyde, sier Forsvarsbyggs Dag Strømsæther til NRK.

I vinter meldte Riksantikvaren at campingplassen burde fjernes, fordi den lå på viktig historisk grunn.

- Det er selvsagt at vi må tilpasse campingplassvirksomheten til disse antikvariske hensynene, sier Strømsæther.

Les også:
- Livsverket mitt er truet
Hva er Østfolds vakreste attraksjon?

Fredriksten festning, Halden

Det er i dette området, på baksiden av Fredriksten festning sett fra bysiden, at campingplassen har hatt tilhold de siste 51 årene. På 1600-tallet foregikk det harde krigshandlinger på stedet mellom nordmenn og svensker..

Foto: Rainer Prang / NRK

Avtale før nyttår

- Campingplassen på Fredriksten festning er viktig både for Halden og for festningen. En ny avtale må også inneholde elementer som gjør det drivverdig for de som bestyrer campingplassen. Hvis alt går som vi håper kan en avtale være på plass før nyttår, sier Strømsæther.

Han finner det naturlig aller først å spørre dagens campingplasseier, Per Støtzer, om han ønsker å videreføre driften etter ny avtale.

I 51 år har det vært drevet campingplass på Fredriksten festning, og i mer enn 25 år har Per Støtzer vært innehaver av campingplassen.

Bobil

ILLUSTRASJONSFOTO. I 2009-sesongen hadde Fredriksten camping rundt 32 000 besøkende.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er veldig gledelig at Forsvarsbygg nå ser ut til at det er en løsning, sier Støtzer til NRK

I dag er det 15 hytter og 120 vognplasser på Fredriksten camping.

Under 2009-sesongen var det 32 000 besøkende på Fredriksten camping.

På slagmark

Riksantikvaren varslet tidligere i år at man ønsket å gjøre om området der campingplassen ligger på utsiden av hovedfestningens murer til kulturminne fordi det er gammel, militærhistorisk slagmark.

På 1600-tallet kjempet svenskekongen Karl XII og hans soldater harde kamper mot nordmennene på sletten hvor campingplassen nå er plassert.

- Jeg har respekt for at de vil ta vare på festningen, men samtidig er de opptatt av at folk skal bruke festningen, og at det skal være aktiviteter der. En av de tingene som trekker folk til Fredriksten er jo campingplassen, sier Støtzer.