Hopp til innhold

Fersk meningsmåling: Helgheim kjemper mot Werp

FrP mister én plass på Buskerud-benken, ifølge ny meningsmåling. Samtidig ligger MDG an til å få sin første representant fra fylket inn på Stortinget.

Jon Helgheim

Jon Helgheim og Frp går en spennende valginnspurt i møte.

Foto: Odd Vegard Kandal

I den nye meningsmålingen som Sentio har utført for NRK Buskerud mister Fremskrittspartiet én av dagens to stortingsplasser på Buskerud-benken.

Sammenlignet med valget i 2013 har partiet den største nedgangen i målingen, mens Miljøpartiet de Grønne kommer inn fra Buskerud for første gang om dette blir valgresultatet på mandag.

– Nå er det mange målinger som er vektet mot det ene og det andre. Og det går veldig opp og ned. De fleste målingene i det siste har vært positive for vår del, sier Jon Helgheim som er andrekandidaten til Fremskrittspartiet i Buskerud.

Hårfine marginer

På målingen er det han som står utenfor Stortinget, men det er snakk om hårfine marginer. Ifølge målingen er det kun noen hundre stemmer som skiller Helgheim fra Høyres tredjekandidat i Buskerud, Anders Werp.

Anders Werp, ikledd grå dressjakka med Høyre-pin, står foran grønne busker

Ifølge meningsmålingen er det kun noen hundre stemmer som skiller Anders Werp (H) og Helgheim (Frp).

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er for tidlig å si at løpet er kjørt for Helgheim, for her er det små marginer. Denne målingen viser at det er snakk om noen hundre stemmer forskjell, men husk at feilmarginen på målingen er mye større enn forskjellen mellom partiene, sier NRK Buskeruds valgkommentator, Raymond Dalen.

Dalen regner med at begge partiene kommer til å mobilisere for å hjelpe velgerne ut av sofaen og ut til stemmelokalene.

– De fleste målingene i det siste har vært positive, så kommer det en nå som går nedover. Det må vi regne med. Jeg er fortsatt positiv. Jeg syntes det er en god driv i denne valgkampen, sier Helgheim som er fungerende varaordfører i Drammen.

Mandatberegning Buskerud

Parti

Mandater i målingen

Stortingsvalg 2013

Endring

Ap

3

3

0

Frp

1

2

-1

H

3

3

0

KrF

0

0

0

Rødt

0

0

0

Sp

1

1

0

SV

0

0

0

V

0

0

0

MDG

1

0

1

Andre

0

0

0

(Kilde: Partibarometer stortingsvalg 2017 Buskerud. Utført av Sentio Research Norge på vegne av NRK Buskerud)

Sørensen kjemper om utjevningsmandatet

Miljøpartiet de Grønne har omtrent samme oppslutning som ved forrige stortingsvalg, men får utjevningsmandatet. Dermed får Ståle Sørensen plass på Buskerud-benken i meningsmålingen. I så fall blir det partiets første stortingsplass fra fylket.

Ståle Sørensen

Ståle Sørensen og MDG kjemper om å komme inn på Stortinget.

Foto: Privat

– Jeg tenker at måling er måling og valg er valg. Vi skal stå på hele veien inn, men jeg får veldig mye gode tilbakemeldinger når jeg er ute og snakker med folk, sier Sørensen og legger til:

– Nå ser det ut til at utjevningsmandatet kan stå mellom Fremskrittspartiet og Miljøpartiet de Grønne, og da tror jeg veldig mange kommer til å stemme MDG.

Ifølge valgkommentatoren er det små marginer når det kommer til utjevningsmandatet.

– Jeg ville nok ventet med å kjøpe månedsbillett hvis jeg var Sørensen. Utjevningsmandatet er usikre greier. Det er umulig å fastslå hvem som får utjevningsmandatene bare ved å se på målingene i Buskerud. Det avhenger helt av resultatene i alle de andre fylkene, sier Dalen.

Jubel for Senterpartiet og Lundteigen

Men det er et annet parti med grønn farge i partilogoen som kan juble høyest for meningsmålingen fra Sentio. Senterpartiets stortingsrepresentant vil ut fra denne målingen bli sendt på Stortinget for nok en periode.

En fremgang på fem prosentpoeng fra forrige stortingsvalg stemmer bra med Per Olaf Lundteigens egne inntrykk fra møter med folk.

Per Olaf Lundteigen og Mogul 10-20 International Harvester

Per Olaf Lundteigen har utjevningsmandatet fra Buskerud denne perioden.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Jeg er ganske trygg på det for jeg har møtt utrolig mye folk som har gitt oppmuntring. Det er folk fra Drammen, Kongsberg, Hønefoss og Dagali. Ja, overalt, sier Lundteigen som utdyper:

– Jeg har ikke møtt én eneste én som har kjeftet på Senterpartiet i år.

Lundteigen er inne med god margin, mener valgkommentatoren.

– Senterpartiet har vind i seilene for tiden. Men de er forholdsvis langt unna å ta et mandat til. Da snakker vi om rundt 5000 flere stemmer. Men et utjevningsmandat er de jo alltid med å kjempe om, sier Dalen.

– Arbeiderpartiet er trygge

Ifølge meningsmålingen er Arbeiderpartiet fortsatt inne med tre mandater fra Buskerud.

– Selv om marginene skrumper, så er de ganske trygge. Det er ikke det siste mandatet i Buskerud de kjemper om, sier Dalen.

Valgkommentatoren mener heller ikke at håpet er ute for Venstre og SV.

– Venstre sliter fortsatt med å komme over sperregrensen for å være med å kjempe om utjevningsmandatene. I Buskerud ligger de langt under, men det er landstallet som teller. Der ligger de hårfint over de fire prosentene som er nødvendig og dermed har Rebekka Borsch håpet, sier Dalen før han legger til:

– Det samme gjelder Arne Nævra og SV. Selv om de bare får 3,6 på denne målingen i Buskerud, har de god margin på sperregrensen landet sett under ett.