Ferie under kniven

Sommeren er høysesong for plastiske operasjoner. Stadig flere legger seg under kniven for å pynte på utseendet, og de bruker ferien på å komme seg til hektene igjen.

Kosmetisk kirurgi

Plastisk kirurg Kjetil Stubberud sørger for at pasient Ruth Nesje får strammere øyelokk.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Jeg føler meg litt susete, sier 60 år gamle Ruth Nesje. Hun ligger lettere bedøvet på operasjonsbenken på Teres-klinikken i Drammen. Straks skal hun gjennomgå en øyelokkoperasjon.

– Det har vært plagsomt med veldig tunge øyelokk. Det blir slitsomt å holde øynene åpne, forteller Nesje. Kirurg Kjetil Stubberud gjør noen små snitt over øyelokkene, før han fjerner overflødig hud. Om en halvtime kan pasienten åpne øynene med strammere øyelokk.

Høysesong

Sommer er høysesong for plastiske operasjoner. Forklaringen er ikke nødvendigvis bare at mange ønsker å ta seg bedre ut på badestranden. Kosmetiske inngrep gir nemlig ingen rett til sykepenger. Da velger de fleste å ta ferien i bruk, for å komme til hektene igjen.

Klinikkleder Tor Christian Fagertun ved Teres i Drammen

Klinikkleder Tor Christian Fagertun ved Teres i Drammen.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Vi opplever en klar økning i antall pasienter. Det gjelder alle typer inngrep, fra brystimplantater til øyelokkoperasjoner, forteller klinikkleder Tor Christian Fagertun ved Teres-klinikken i Drammen.

Silikoninnlegg i brystene er det desidert mest populære inngrepet. Hele 95 prosent av de kvinnelige pasientene ønsker seg større bryster, viser tall fra Teres. Kirurgikjeden er størst i Norge på kosmetiske inngrep. Også oppstramming av øyelokk og fettsuging står høyt på de kvinnelige pasientenes ønskeliste.

Opererer unge menn

Også menn har kastet seg på bølgen. 15 prosent av alle pasientene er menn, som ønsker å fjerne bukfett eller redusere forstørrede bryster. For mange av dem dreier det seg om reelle helseplager, for andre er det estetiske som teller.

– Enkelte unge veltrente menn ønsker å fettsuge områder som de ikke er fornøyde med. Det kan være fettputer på hoftene som de ikke klarer å bli kvitt, til tross for intens trening, sier kirurg Kjetil Stubberud.

Disse mennene er likevel i mindretall. Den fleste som lar seg operere, gjør det fordi de har konkrete helseplager.

Høye forventninger

Ruth Nesje

Ruth Nesje er fornøyd med resultatet etter øyelokkinngrepet.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Ikke alle er like realistiske. Mange har for høye forventninger til hva kirurgene klarer å utrette.
– Vi har en del yngre pasienter som ikke er egnet for operasjon. 25 prosent av pasientene får ikke oppfylt sine ønsker. De har lest ukeblader og tror de kan rette på alt. Det kan man ikke, forteller klinikkleder Fagertun.

Dropper festen

Etter en drøy time er Ruth Nesje våken og klar etter øyelokkinngrepet. Nå venter en drøy uke med bloduttredelser før det endelige resultatet er klart.
– Jeg synes det ser ganske bra ut allerede. Det skal nok bli bedre om en uke eller to. Men jeg er bedt på fest allerede til helga, den kommer jeg nok til å droppe, ler Nesje, som har blitt et par hudfolder fattigere.