Hopp til innhold

Ferdinand (21) mistet sommerjobben på grunn av koronakrisen

Mange av landets bedrifter skal ikke ha sommervikarer i år. Ferdinand Wagner Lorenz er en av dem som står uten sommerjobb.

Ferdinand (21) mistet sommerjobben

STÅR UTEN ARBEID: Ferdinand Wagner Lorenz mistet sommerjobben i Oslo kommune.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ni av ti bedrifter i Oslo sier de ikke skal ha sommervikarer i år.

Tallene kommer fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke, som organiserer mange bedrifter som typisk tar inn sommervikarer, skriver Dagsavisen.

På landsbasis viser den samme undersøkelsen at det ligger an til en halvering av virksomheter som bruker ferievikarer.

Mens 36 prosent av virksomhetene hadde ferievikarer i fjor, planlegger bare 18 prosent å ha det i år.

Ferdinand Wagner Lorenz har jobbet som assistent på Sommerskolen i Oslo kommune de to siste somrene. I slutten av april fikk han vite at sommerjobben var blitt koronastengt.

– Da fikk jeg litt panikk. Jeg saumfarte området for andre ting, og det finnes jo helt sikkert andre jobber å få tak i, sier Lorenz.

Ber ungdommen bruke nettverket rundt seg

Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Nav, forteller at det blir vanskeligere å skaffe sommerjobb i år. Rett og slett fordi mange bedrifter har problemer på grunn av koronasituasjonen.

Johannes Sørbø

SKJØNNER UNGDOMMEN: Johannes Sørbø som er seniorrådgiver i Nav skjønner at det er nedtur for ungdommen å ha mistet sommerjobben.

Foto: Ingar Næss / NAV

Det er fortsatt noen sommerjobber, selv om det er færre en vanlig. Det er ofte lurt å spørre rundt seg. Bruk det nettverket du har, både slekt, venner og bekjente.

Mange har fått en sommerjobb de har gleda seg til, så ble det ikke slik likevel.

Dermed kan det føles tungt å begynne å søke på en ny jobb. Man må likevel prøve å motivere seg og gi det et forsøk, mener Sørbø.

– Det kan hende en annen jobb kan gi nyttig erfaring og som også viser seg å være morsom. Prøv uansett. Du har ingenting å tape på det, sier han.

Ungdommen hardest rammet

Oslos byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold Omar Gamal (SV) mener at det er de unge som er hardest rammet av den skyhøye arbeidsledigheten i byen.

Omar Samy Gamal

SATSER: Byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold Omar Gamal ønsker at flest mulig unge skal få sommerjobb. Han er bekymret for den høye arbeidsledigheten.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Dette er unge som står på starten til voksenlivet og som nå kan miste det viktige innpasset som kunne gitt dem et fotfeste i arbeidslivet. I år er derfor behovet for sommerjobb større enn noen gang.

Han forteller videre at bydelenes arbeid med å avklare sommerjobber er i full gang.

– Bydelene tilbyr et stort antall jobber i egne tjenester, og vi har nå oppfordret alle kommunens virksomheter til å bidra med jobber til ungdom.

De har ikke mottatt tilbakemeldinger om at bydelene avlyser sommerjobber.

Frykter at unge mister arbeidserfaring

Finanspolitisk talsperson i Oslo Høyre, Anne Rygg, mener blant annet at mange unge mister viktig arbeidserfaring. Det kan gjøre det vanskeligere å komme inn på arbeidsmarkedet senere, sier hun.

Anne Haabeth Rygg

TILTAK: Finanspolitisk talsperson i Oslo Høyre, Anne Rygg, forteller at partiet har i bystyret krevd egne tiltak i revidert budsjett for å sikre unge sommerjobb.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

– Det er ungdommen som blir hardest rammet av dette viruset nå. Mange studenter og unge er i en situasjon der de ikke kan betale husleie. De mister inntekter de har budsjettert med.

Ferdinand er journaliststudent og bor sammen med to andre i et kollektiv. Han har fått tilbake jobben som fotballtrener etter at regjeringen lettet på koronatiltakene.

Likevel er han bekymret for å stå uten jobb i sommer, som bidrar til en viktig ekstrainntekt.

– Studieåret for min del er ferdig 5. juni og starter ikke før i august en gang. Det er ganske mange uker du skal ha mat, leie, og alt annet man er nødt til å betale for. Det er helt essensielt økonomisk, sier han.