Forsvarer: – Kun to ting knytter 64-åringen til Sigrid-saken

Oslo tingrett (NRK.no): 64-åringens forsvarer mener politiet har en svak begrunnelse for å holde mannen varetektsfengslet i Sigrid-saken.

Forsvarer Aase Karine Sigmond

BER OM LØSLATELSE: Aase Karine Sigmond forsvarer den drapssiktede 64-åringen i Sigrid-saken.

Fengslingsmøtet startet klokken 09.15 og ble avsluttet rundt 12.45. Da de to siktede ble varetektsfengslet 6. september, varte det rundt en time.

Det kan ta mange timer før tingretten kommer med avgjørelsen.

Oslo tingrett tar i dag stilling til politiets ønske om fortsatt full isolasjon for de to siktede i Sigrid-saken. Saken gikk for lukkede dører. 64-åringens forsvarer varslet at hun vil be om løslatelse.

Kontor Ensjø

SOV HAN HER? 64-åringen har kontor på Ensjø, der han også har overnattet.

Foto: Svein Olsson, NRK

Schibsted trykk

SOV HAN HER? 64-åringen sier han kan ha sovet i bilen ved trykkeriet der han henter aviser.

Foto: Svein Olsson, NRK
– Det er slik vi ser det kun to ting som politiet mener knytter 64-åringen til drapet. Det er at han disponerer et verksted i nærheten av funnstedet, og at han har hatt kontakt med den medtiltalte 37-åringen, sa forsvarer Aase Karine Sigmond til NRK.no før rettsmøtet.

64-åringen har, ifølge forsvareren, uttalt at han ikke husker hvor han var på tidspunktet Sigrid forsvant. Han kan ha sovet i bilen ved trykkeriet i Nydalen der han henter aviser, eller på kontoret på Ensjø.

– Er ikke det underlig?

– Han ble pågrepet fem uker etter at dette skjedde. Han måtte ha ført dagbok for å ha visst dette eksakt, svarer Sigmond.

64-åringen kjører aviser i Akershus, og skal ha møtt på jobb klokken 01.30. Han sier han ikke har vært i Østensjø-området.

Sigmond påpeker overfor NRK.no at 64-åringen i avhør ikke er tatt i noe som tilsier at han prøver å skjule noe.

Den drapssiktede 64-åringen så ikke nevneverdig preget ut da han ankom tingretten. Han har rufsete hår og briller på hodet. Han møtte i en blå løs skjorte, hengende over grå bukser.

Lukkede dører

Det var mye presse til stede. Forsvarer Sigmond mente saken burde gå for åpne dører.

Hun argumenterte med at dette handler om 64-åringens rettssikkerhet, og at politiets bevis er så svake at pressen burde få innsyn i dem.

En representant fra pressen ba også om åpne dører. Vedkommende la vekt på at isolasjon er et sterkt inngrep og at lukkede dører fører til ytterligere spekulasjoner i saken.

Aktor mente det vil komme opplysninger som kan skade etterforskningen dersom de kommer ut, og at opplysningene kan føre til ytterligere etterforskning fra pressens side.

Tingrettsdommer Hanne Nymoen kom til slutt til at saken skulle gå for lukkede dører, i tråd med aktors ønske.

Forsvarere og politiadvokaten

I TINGRETTEN: Fra venstre: Forsvarer Aase Karine Sigmond, politiadvokat Cecilie Gulnes og medforsvarer Heidi Yssen.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag, NRK

Ber om isolasjon

Politiet varslet at de ber om at de to siktede mennene fortsatt sitter i full isolasjon, og begrunner dette med «en stor fare for bevisforspillelse».

De to siktede ble varetektsfengslet i fire uker 6. september, to av ukene med full isolasjon. Torsdag går isolasjonstiden ut, og det er denne tiden påtalemyndigheten nå ønsker å utvide.

64-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond har brukt de siste dagene på å gå gjennom politiets bevismateriale, og sa til NRK.no i går at hun vil begjære sin klient løslatt.

– Vi mener mistanken er så svekket at han må løslates, sier hun.

Politiet: Styrket mistanke

Politiadvokat Cecilie Gulnes

Politiadvokat Cecilie Gulnes

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

64-åringen har helt siden han ble pågrepet hevdet at han føler seg sikker på å bli sjekket ut av saken. Politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt mener derimot at 64-åringen kan knyttes sterkt til stedet Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet drept.

Den siktede 37-åringen har via sin forsvarer John Christian Elden varslet at han kommer til å godta to nye uker i isolasjon. Tingretten opplyste onsdag at politiets begjæring vil bli gjennomført som kontorforretning, det vil si uten at 37-åringen er til stede.

Den siktede 37-åringen har også samtykket til å gjennomgå en rettssakkyndig vurdering, slik at hans tilregnelighet kan bli vurdert.

Advokat Karen Forbrigd representerer 37-åringen, da Elden er opptatt som forsvarer i en drapssak i Hammerfest.