Hopp til innhold

Siktede i imam-saken varetektsfengsles i fire uker

38-åringen som er siktet for drapsforsøket på imam Nehmat Ali Shah har bakgrunn fra gjengmiljøet Young guns. Politiet fikk i dag medhold i at han skulle varetektsfengsles.

Vakthold utenfor fengslingsmøte

METALLDETEKTOR: Flere vakter og metalldetektor er på plass utenfor rettssalen hvor fengslingsmøtet finner sted i ettermiddag.

Foto: Simon Solheim / NRK

Siktede var til stede i retten i dag og hevdet igjen sin uskyld.

– Han er overrasket over å bli involvert i en sak som dette. Han fastholder at han ikke hadde noe med dette å gjøre, sier forsvarer Kai Vaag til NRK.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett aksepterte han fengsling i fire uker «fordi han skjønner at politiet trenger tid til å etterforske slik at han kan bli sjekket ut av saken». I de fire ukene får han verken besøk, brev eller tilgang til medier.

Mandag ble han pågrepet av politiet og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk på imam Nehmat Ali Shah som ble angrepet med kniv på Grønland natt til 17. juni.

Ordkappe om bevis

Politiadvokat Leif Morten Eide

FÅ OPPLYSNINGER: Politiadvokat Leif Morten Eide vil ikke si noe om hvilke bevis politiet sitter på eller hva slags rolle de mener siktede har hatt i angrepet på imamen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Politiet ba om at han skulle få to uker i isolasjon, men fikk bare medhold i at han skulle isoleres i én av de fire ukene i varetekt. 38-åringen fortalte i retten at han tidligere har sittet i fullstendig isolasjon, og at han ble svært psykisk nedbrutt av det.

– Vi har fått medhold og det er vi fornøyde med. Da får vi ro til å etterforske slik vi ønsker. Vi mener det er skjellig grunn til å mistenke at siktede var med på denne handlingen, sier politiadvokat Leif Morten Eide.

Pressen ble kastet på dør og fikk ikke være til stede i rettssalen under møtet. Hvilke bevis de sitter på ønsker ikke politiet å si noe om.

Flyktet i ventende bil

38-åringen knyttes til Oslos gjengmiljø, og gjengen Young guns.

Ifølge Dagbladet ble mannen for fire år siden dømt i Borgarting lagmannsrett til ett og et halvt års fengsel i den store Young guns-saken, der elleve personer fra miljøet ble tiltalt for flere alvorlige voldshendelser, ulovlige våpen og trusler.

LES OGSÅ: Ble ikke trodd av politiet

Han har vært dømt en rekke ganger tidligere, blant annet i forbindelse med en større narkotikasak i Asker. Han var også involvert da Young guns barket sammen med B-gjengen utenfor lagmannsretten i Oslo sentrum i mai 2009.

Ifølge VG skal politiet ha sikret seg bilder av 38-åringen rundt stedet på Grønland i Oslo der imamen ble angrepet. Sammen med en hittil ukjent person skal han ha flyktet fra stedet i en ventende bil. Politiet leter fortsatt etter minst én person som de knytter til angrepet, skriver avisa.

Artikkelen fortsetter under videoen

Pågripelser etter gjengoppgjør
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Siktede var ifølge Dagbladet involvert da Young guns og B-gjengen barket sammen utenfor lagmannsretten i Oslo 13.05 2009.

– Kjente ikke imamen

38-åringen ble pågrepet i en leilighet i Oslo mandag, to uker etter at imam Nehmat Ali Shah ble angrepet utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate på Grønland i Oslo.

38-åringen understreker at han ikke kjente imamen.

– Den siktede har ingen relasjon til imamen eller tilknytning til miljøet rundt moskeen, sier forsvarer Vaag til NRK.

Etterforskes som drapsforsøk

Imamen ble knivstukket ikke langt fra moskeen på Grønland. Han klarte å ta seg opp til leiligheten sin for å få hjelp fra familien.

Skadene ble først beskrevet som livstruende, men han ble utskrevet fra sykehus etter én dag.

Dagen etter overfallet gikk politiet ut og sa at de etterforsket knivstikkingen som et drapsforsøk, og økte vaktholdet under den første fredagsbønnen etter hendelsen.

Nehmat Ali Shah og politibetjent utenfor hans bopel

ANGREPET AV MASKERT MANN: Imam Nehmat Ali Shah ble overfalt og knivstukket utenfor hjemmet sitt natt til 17. juni.