Hopp til innhold

Fengsel for drapet på hunden Lucas

En mann i 20-årene er dømt til fengsel i seks måneder etter at Moss tingrett fant ham skyldig i drapet på hunden «Lucas» i fjor. Det vakte stor oppsikt da hunden ble funnet død, bundet til en sementblokk ved Krapfossbrua i Moss.

Blomster Krapfoss bru

Funnet av en død hund ved Krapfossbrua i Moss førte til en stort engasjement.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Hundeeieren er funnet skyldig i grove brudd på dyrevelferdsloven.

Mannen er også fradømt retten til å ha å ha hund og andre husdyr for et tidsrom på ti år.

Da saken var oppe for tingretten i Moss 19. februar tilstod mannen at han hadde tatt livet av hunden. Han mente hunden burde avlives, og valgte å gjøre det på denne måten.

Etterforskerne fant fram til hundeeieren fordi hunden var chip-merket.

Tok saken i egne hender

– Jeg valgte å ta saken i egne hender. For simpel vinnings skyld, ikke av sadistiske eller nytelsesmessige formål, forklarte mannen i retten.

Han vurderte avliving hos veterinær, men hadde ikke de 2.000 kronene det skulle koste.

Aktor i saken, politiadvokat Morten Lundén, la ned påstand om fengsel i et år for hundeeieren.

Ba om samfunnsstraff

Mannens forsvarer, advokat Even Rønvik, ba i retten om at mannen skulle få slippe fengsel og i stedet bli dømt til å utføre samfunnsstraff. Rønvik viste til at mannen har blitt utsatt for en rekke trusler i løpet av de sju månedene som er gått siden saken ble kjent.

Moss tingrett fant bevis for at mannen hadde utøvd vold mot hunden. Hunden ble bundet til et betongrør, kastet over brukanten og seks meter ned i vannet.

– Med sin handlemåte har tiltalte vist mangel på respekt for dyrs verdighet. Hunden kan ha vært i live og ved bevissthet inntil drukningen inntraff etter fire-fem minutter, heter det i dommen fra Moss tingrett.

Delt i synet på straff

Tingretten valgte å ikke ta hensyn til at saken har fått stor medieoppmerksomhet og at mannen har fått hatmeldinger på sosiale medier.

– Han måtte være forberedt på at dyrevern engasjerer befolkningen og at det kunne bli stor oppmerksomhet dersom forholdet ble avdekket, heter det i domspremissene.

Moss tingrett var delt i synet på straffen. Sorenskriver Wenche Flavik og den ene legdommeren ønsket ubetinget fengsel i seks måneder. Den andre meddommeren gikk inn for åtte måneders fengsel.

Jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener dommen burde vært strengere.