Fetteren (24) dømt til fem og et halvt års fengsel etter tvangsekteskap

De tiltalte i tvangsgiftesaken er dømt til fengsel i mellom tre og et halvt og fem og et halvt år.

Simon Ladderud Stende og Johan Øverberg

Bistandsadvokat Simon Ladderud Stende og Johan Øverberg i retten.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fetteren får den strengeste straffen. Han er dømt til fengsel i fem år og seks måneder, dette tilsvarer aktors påstand.

– Han er skuffet over dommen, den vil bli anket, sier fetterens forsvarer, Tom Barth-Hofstad til NRK.

Tanta og jentas foreldre dømmes til fengsel i tre år og seks måneder, noe som er ett år strengere enn det aktor ba om.

I tillegg må de sammen betale 250 000 kroner i oppreisning til jenta.

– Retten har festet tillit til hennes forklaring, det er hun glad for, sier jentas bistandsadvokat, Simon Ladderud Stende.

Han synes ikke det er overraskende med strenge straffer.

Ved straffutmålingen må det videre legges betydelig vekt på at fornærmede mot sin vilje ble tvunget til å leve i et ekteskapelig samliv med sin fetter i leiligheten til hans foreldre, og at hun under dette samlivet også ble utsatt for gjentatte fysiske avstraffelser både av sin fetter, onkel og tante. Fornærmede ble også drapstruet av både sin fetter og onkel da fornærmede ga uttrykk for at hun ville ut av dette ekteskapet og samlivet.

Utdrag fra dommen

Vold, overgrep og trusler

Det var i desember 2006 at den fornærmede, en da 13 år gammel jente, ble tvangsgiftet til sin 20 år gamle fetter av en imam eller person som etter islamsk rett kan vie ektefolk.

Hun skal senere ha blitt utsatt for vold, overgrep og trusler av fetteren.

En hel familie har vært tiltalt i saken. Politiet mener fetteren (24), tanten (46), jentas mor (38) og jentas far (39) står bak den alvorligste tvangsgiftesaken i Norge noensinne. I tillegg var jentas 51 år gamle onkel tiltalt, men han var ikke på plass i retten. Han er på rømmen i utlandet og er etterlyst internasjonalt.

De tiltalte nektet straffskyld på alle punkter under rettssaken.

– Ikke i tvil

Det var ikke tatt ut tiltale etter tvangsekteskapsbestemmelsen i Straffeloven (Paragraf 222 annet ledd) i denne saken, noe retten antar er fordi ekteskapet ikke ble registrert i en domstol.

– Retten er imidlertid ikke i tvil om at ekteskapet skjedde i henhold til islamsk religion og tradisjon. Det ble videre forventet og krevd at fornærmede skulle leve og opptre som sin fetters kone med de forpliktelser som dette innebærer etter deres religion og tradisjon, heter det i dommen.

Det legges vekt på at jenta har vært utsatt for ekstreme psykiske belastninger over lang tid.

– Det foreligger derfor også en fare for at hun kan komme til å få store skadevirkninger i ettertid. Hun lever fortsatt i frykt for at hun kan bli utsatt for represalier, står det i dommen.

La ned påstand om fem og et halvt års fengsel

Aktor la ned påstand om fem år og seks måneder for fetteren, og to og et halvt års fengsel for jentas foreldre og tante.

I spørsmålet om oppreisning la jentas bistandsadvokat Simon Ladderud Stende vekt på at jenta skal ha blitt voldtatt av sin fetter et betydelig antall ganger.

– Vi vet at jenta bodde hos fetterens familie i helger i begynnelsen, og at hun senere flyttet inn. Voldtektene skal ha skjedd på kveldene disse dagene, og med 104 helgenetter og ferier er det snakk om et stort antall, sier Stende.

Ba om en million kroner i oppreisning

Han mener det er skjerpende at overgrepene skal ha skjedd mens jenta var under 14 og 16 år.

– Familien var fullt klar over dette, men avviste henne da hun tok kontakt, forteller Stende.

Stende framsatte krav om oppreisning til jenta på nesten én million kroner. 300 000 kroner fra fetteren, 250 000 kroner fra jentas tante, samt 200 000 kroner hver fra jentas far og mor.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter.