Fem gode tips til en sunnere russetid

Hvis russen spiser sunt, får de mer ut av hele russetiden, mener ernæringsfysiolog.

Russ og mat

Russ fra Drammen videregående skole innrømmer at de ofte tar raske og dårlige matløsninger nå i russetiden.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Kalenderen viser mai og russetiden er i gang. Russefeiring skriver seg helt tilbake til 1905 og dagens feiring betyr gjerne fest og moro, og lite søvn. Et sunt kosthold er heller ikke første prioritet blant russen, og ofte velges det raske alternativer av mat som ikke er av det sunneste.

– Det går vel i Mac'ern og pølser egentlig, forteller Vilde som er russ.

– Er du sliten?

– Ja, egentlig så er jeg det, sier hun.

Vilde er sliten allerede etter festing i helga, og det er slitsomt å være russ. For å holde koken fram til eksamen er det viktig at russen tenker på kostholdet mener ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

– Det er viktig å spise jevnt igjennom hele dagen. For skal man ha overskudd til å gjøre alt hva man vil igjennom russetiden, så er det viktig å få i seg mat sånn at man får energi.

Gir gode matråd

Ernæringsfysiologen prøver så godt hun kan å gi russen på Drammen Videregående noen gode råd før de skal feste videre. Riktig ernæring i russetida kan forebygge sykdom.

– Ja, vi redde for å bli syke. Jeg har blitt litt syk allerede, svarer en russ med forkjøla stemme.

Ernæringsfysiolog

Ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik, råder russen til å planlegge med mellommåltider slik at kroppen er litt bedre rustet i russetiden.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Og når de beskriver hva de spiser, så er det ikke akkurat helsekost.

– Det blir noe kebab og sånt som er enkelt å få på byen. Ofte så tar vi det som er lettest og billigst å få tak i, forteller en gutt.

Tenk mellommåltider

Ernæringsfysiologen minner russen på at det finnes enkle løsninger.

– Det er i hvert fall viktig å huske på mellommåltider. Da kan man ha med knekkebrød, frukt, grønnsaker, kjøpe smoothies, yoghurt, man kan ha havregrøt, man kan ha med seg alle de små forpakningene som gir kroppen det den trenger.

Ernæringsfysiologen mener det kan gjøre russetiden til en bedre opplevelse, hvis man klarer å spise sunn mat.

– De vil kjenne det veldig på kroppen selv, så hvis de tar til seg tipsene så kan det hende at de får en litt bedre russetid og får overskudd til å gjennomføre alle aktiviteter og kanskje ha litt mer glede av russetiden.