Hopp til innhold

Fem dømt for P-husdrapet

OSLO TINGRETT (NRK): De fem mennene som har stått tiltalt for P-husdrapet på Grønland i Oslo i fjor sommer, er i Oslo tingrett dømt til fengselsstraffer fra 10 til 18 år.

Utbrent bil

KNYTTES TIL DRAPET: Denne bilen ble funnet på Kløfta.

Foto: Remi Presttun

Artikkelen oppdateres.

Den 38-år gamle hovedmannen dømmes til 18 års fengsel for overlagt drap.

Videre er en 23-åring er dømt til 10 års fengsel, en 30-åring er dømt til 12 års fengsel, en 25-åring er dømt til 14 år og 6 måneders fengsel og en svensk 30-åring er dømt til 16 års fengsel for medvirkning til overlagt drap.

Fire av de tiltalte var i retten da dommen ble lest opp. Alle fire anket dommen på stedet. 30-åringen som ble dømt til 12 års fengsel, var ikke i retten.

– Henrettelse

Retten mener 38-åringen avfyrte minst sju skudd da Dinh ble skutt i parkeringsanlegget på Grønland i fjor sommer. Alle skuddene traff Dinh, og tre av skuddene var dødelige.

I dommen står det at retten mener at 38-åringen i gjerningsøyeblikket hadde planer om å ta livet av Dinh, og at drapshandlingen bærer preg av å være en henrettelse.

Forsvarer Trygve Staff

FORSVARER: 38-åringens forsvarer Trygve Staff har tidligere sagt at det er ikke bevist at drapet ble begått med overlegg. – Vi mener han bare kan dømmes for forsettlig drap.

Foto: Dina Johnsen / NRK

I avhør forklarte 38-åringen at drapet skjedde i nødverge. Det tror ikke retten noe på.

– Det er ingenting som tyde på, hverken objektivt eller subjektivt, at tiltalte befant seg i nødsituasjon, sa tingrettsdommer Morten Bjones under domsavsigelsen.

Retten finner det også skjerpende at drapet skjedde på offentlig sted. Det var tilfeldig at det ikke var andre mennesker i nærheten da Dinh ble drept, står det i dommen.

– Vi synes det er en skuffende dom. Min klient har erkjent forsettlig drap, men dømmes for overlagt. Derfor anker vi, sier 38-åringens forsvarer Trygve Staff.

Må betale erstatning

Christine Hamborgstrøm

TUNG TID: Bistandsadvokat Christine Hamborgstrøm sier at kona og sønnen til den drepte 44-åringen har det tungt.

Foto: Andrea Melby/NRK

Alle fem må betale erstatning til Dinhs kone. I retten kom det frem at både hun og sønnen har hatt det tøft etter drapet.

– Det har vært en enorm belastning. Hun er sterkt preget over tapet av ektefellen og faren til sitt mindreårige barn, sier bistandsadvokat Christine Hamborgstrøm.

Hun legger til at hun ikke er overrasket over at saken ankes videre.

– Vi skal også se på om vi anke med tanke på erstatningsbiten.

Skutt i parkeringshus

Det var i 23-tiden mandag 14. juni i fjor at den 44 år gamle kioskeieren Khai Ngoc Dinh ble skutt og drept i et parkeringshus på Grønland i Oslo.

Fem menn ble senere tiltalt for overlagt drap. Fire av dem har norsk-vietnamesisk bakgrunn og er i familie med hverandre. Femtemann er en svensk statsborger.

Påtalemyndigheten mener bakgrunnen for drapet er at Dinh i 2013 ble dømt, deretter frifunnet, for å ha knivstukket broren til den hovedtiltalte 38-åringen.

Aktor la ned påstand om at de tiltalte dømmes til mellom 14 og 18 år i fengsel.

Parkeringshus på Grønland

Den drepte 44-åringen ble funnet død i sin egen bil i dette garasjeanlegget på Grønland i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix