Fattige barn får ikke bade gratis

Fattige barn får ikke gratisbilletter til Drammensbadet. – Kanskje til neste år, sier Drammens ordfører Tore Opdal Hansen.

Drammensbadet

Fattige barn får ikke gratisbilletter til Drammensbadet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Ronny Johnsen, som er leder i organisasjonen Rett Fram Opplevelser, forteller at han har fått til svar at Drammensbadet ikke har noen gratisbilletter å gi bort. Det gjør ham opprørt, og han mener at Drammen kommune og folk flest mangler evnen til å ta inn over seg at det finnes mange fattige i Drammen.

– Når det gjelder en kommunal institusjon, et bad som veldig, veldig mange har lyst til å besøke, så synes vi det er merkelig at det er full stopp og ingen gratisbiletter å oppdrive.

– Klarer ikke å ta det innover oss

– For dem det gjelder, er det umulig å gå og betale en billett sjøl. Da trenger de noen som rekker opp handa og spør: Hvem er det som kan hjelpe oss med dette? Vi mener at Drammen kommune, som eier et innebad, har det aller største ansvaret for å sørge for at de som ikke har råd, kan ta seg en tur på badet.

Ronny Johnsen

Ronny Johnsen, leder i organisasjonen Rett Fram Opplevelser.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Problemet er at Drammen kommune, innbyggerne i Drammen, vi klarer ikke å ta innover oss at det finnes folk på Gulskogen, på Åssiden, over hele byen, som er fattige. Vi har prøvd i halvannet år nå, å fortelle kommunen, næringslivet og innbyggerne at det er mange tusen barn som ikke har niste hver dag på skolen. Disse barna trenger gode opplevelser, som en tur på badet. Det må det da kunne gå an ordne, sier Johnsen.

Kanskje neste år

Drammens ordfører, Tore Opdal Hansen, sier han ikke kan overstyre ledelsen av Drammensbadet, og ordne gratisbilletter sånn helt på sparket, men antyder at gratis inngang til badet kan bli en del av tilbudet til fattige barn neste år.

– I år har vi valgt å satse på en sommerskole, og en sommercamp for ungdom. Det er de sommertilbudene vi fra kommunens side bidrar med.

– Det er ikke en enklere løsning på dette, som for eksempel bare å gi billetter til dem som trenger det?

– Det er ikke det, vi kan ikke overstyre styret i Drammensbadet.

– Kan ikke du det?

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kristina Vinda

Kristina Vinda, daglig leder ved Drammensbadet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er bystyret som er generalforsamlingen til Drammensbadet, men jeg tror nok også bystyret vil være varsomme med å legge seg borti driften, sier ordføreren.

– Har et resultat å tenke på

Kristina Vinda, som er daglig leder av Drammensbadet, sier hun har et resultat å tenke på.

– Jeg er daglig leder for et kommunalt foretak. Jeg har et resultatansvar. Hvis jeg skal gi ut mengder med gratisbilletter, må det kanskje være noe som Drammen kommune i så fall må svare på. Sånn som det er nå, så er det ikke slik det fungerer, sier Vinda.

Antall fattige barn i Norge

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

67.300

70.000

72.700

73.800

74.300

73.900

78.200

84.300