Hopp til innhold

Fasting Torgersen nektes innsyn

Gjenopptakelseskommisjonen nekter drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen innsyn i informasjon fra kommisjonens behandling av gjenopptakelsessaken.

Fredrik Fasting Torgersen

Fredrik Fasting Torgersen

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Torgersen blitt nektet innsyn i møtereferater og et lydopptak, melder NTB i dag.

Torgersen fikk i desember i fjor avslag på sin søknad om gjenopptakelse av straffesaken fra 1958. Han er dømt for drapet på Rigmor Johnsen den 7. desember 1957.

- Interne dokumenter

Advokat Erling Moss og professor Ståle Eskeland har siden januar i år på vegne av Torgersen forgjeves forsøkt å få innsyn i kommisjonens møtereferater. Nå har advokat Moss brakt dette spørsmålet inn for Oslo tingrett.

Leder for Gjenopptakelseskommisjonen, Janne Kristiansen, har i et tilsvar til tingretten fastholdt at kommisjonen ikke vil utlevere det som betraktes som interne dokumenter.

Det omstridte materialet er referater fra 24 møter der Gjenopptakelseskommisjonen behandlet Torgersens gjenopptakelsesbegjæring, og lydopptak fra et møte som kommisjonen hadde med professor Bjørnar Olaisen den 2. november 2004. Olaisen var da leder for Laboratorieteknisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon.

Kun for medlemmer

Janne Kristiansen skriver i sitt tilsvar til Oslo tingrett at det er i hovedsak prinsipielle årsaker til at det ikke gis innsyn i referatet og lydopptaket fra møtet med Bjørnar Olaisen.

Formålet med lydopptaket og referatet var å gjøre møtets innhold kjent for de to kommisjonsmedlemmene som ikke var til stede. Kommisjonen ønsker ikke å åpne for en praksis hvor det gis innsyn i den kommunikasjon og korrespondanse som skjer internt mellom medlemmene eller mellom sekretariatet og medlemmene, skriver Kristiansen.

Spekulativ

Advokat Erling Moss har også lagt ned påstand overfor Oslo tingrett om at Fredrik Fasting Torgersen har rett til å få vite hvem som har deltatt på Gjenopptakelseskommisjonens 24 møter der Torgersen-saken har vært behandlet, og når disse møtene har funnet sted.

Det går fram av et brev fra Ståle Eskeland at hensikten med å få disse opplysningene er å vurdere om det er begått saksbehandlingsfeil som kan gi grunnlag for opphevelse av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse i Torgersen-saken.

Fredrik Fasting Torgersen

Fredrik Fasting Torgersen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Hvem som har vært til stede på møtene og hvilke dokumenter som ble fremlagt vil kunne fortelle noe om det enkelte medlem har vært tilstrekkelig informert, skriver Eskeland.

Janne Kristiansen svarer til dette at kommisjonens medlemmer utfører sitt verv på en samvittighetsfull og grundig måte. Hun skriver videre: Eskelands antydning om at medlemmer kan ha avgjort Torgersens begjæring uten å ha satt seg tilstrekkelig inn i saken, er spekulativ og trenger ingen ytterligere kommentar.

Skader tilliten

Det går fram av den omfattende brevvekslingen i saken at verken Justisdepartementet eller Sivilombudsmannen har ansett seg kompetent til å omgjøre Gjenopptakelseskommisjonens innsynsnektelse.

Justisdepartementets begrunnelse er at kommisjonen er et forvaltningsorgan som utøver sin myndighet uavhengig av departementet. Sivilombudsmannen henviser til at kommisjonens virksomhet i hovedsak er regulert av straffeprosessloven, og at domsstolenes virksomhet er unntatt fra ombudsmannens arbeidsområde.

Ståle Eskeland har i klagen til Sivilombudsmannen og Justisdepartementet hevdet at Gjenopptakelseskommisjonen prøver å sette opp en ulovlig brannmur rundt sin egen saksbehandling, at dette er i strid med grunnleggende rettssikkerhetshensyn, og at det skader tilliten til kommisjonen.

Les mer: Fengselet avviser Fasting Torgersen